Europa-Parlamentet blokerer for kødklister

VETO: Enzymet thrombin bliver ikke tilladt som tilsætningsstof i EU. Det står klart, efter Europa-Parlamentet onsdag brugte sin vetoret og gik imod både Ministerrådet og EU-Kommissionen.
Ikke længere et Mickey Mouse-parlament: Onsdag nedlagde de folkevalgte europaparlamentarikere veto mod det omstridte kødklister.
Ikke længere et Mickey Mouse-parlament: Onsdag nedlagde de folkevalgte europaparlamentarikere veto mod det omstridte kødklister.Foto: Europa Parlamentet
Ida Skytte

Vi tager beslutningen til efterretning, men mener, at det er foregået på et usagligt grundlag.

Astrid Bork Andersen
Chefkonsulent, DI Fødevarer
Fakta

I øjeblikket er det myndighederne i de enkelte medlemslande, der bestemmer, hvorvidt thrombin kan anvendes som tilsætningsstof i fødevarer.

Kommissionens forslag var et skridt i retning af en præsisering af thrombin som et fødevaretilsætningsstof, som bør omfattes af regulering på EU-plan. Ifølge EU-lovgivningen kan et fødevaretilsætningsstof kun tillades i EU, hvis det er til fordel for forbrugerne og ikke vildleder dem.

Ifølge Kommissionens forslag ville kødprodukter sat sammen med thrombin have krævet særlig mærkning og ville være blevet udelukket fra brug på restauranter. Men MEP'erne mente alligevel, at disse foranstaltninger ikke ville have ydet en tilstrækkelig beskyttelse mod vildledning af forbrugerne.


Kilde: Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet demonstrerede onsdag i Strasbourg sine nye beføjelser fra Lissabon-traktaten, da et lille flertal af de 736 folkevalgte politikere valgte at blokere det meget omtalte forslag om at tillade thrombin - kødklister - som tilsætningsstof i fødevarer.

Enzymet har været genstand for en særdeles ophedet diskussion, og fra dansk side fik fødevareministeren pålagt at sige nej til det over for sine EU-kolleger. Men kun en enkelt udover Eva Kjer Hansen (V) endte dog med at sige nej i Bruxelles, så både Ministerrådet og EU-Kommissionen er med Europa-Parlamentets beslutning blevet nedstemt.

Industrihensynene tabte
Medlem af Parlamentets miljøudvalg Dan Jørgensen (S) er stolt over, at det samlede Parlament valgte at stemme for udvalgets betænkning.

0:000:00