Farvand ved Vestsahara med i fiskeriaftale

18/4-06: Under besvarelsen af B 25 redegjordes for de grundlæggende folkeretlige principper af sagen samt henvistes til kommissær Borgs svarbrev til fødevareministeren.
Dokumentation
Spørger: Rune Lund (EL)

Spørgsmål S 3777: Deler ministeren det svenske udenrigsministeriums kritik af Kommissionens tolkning af FNs redegørelse for de folkeretslige aspekter vedrørende udnyttelse af Vestsaharas naturressourcer, udarbejdet af Hans Corell?

Svar: Jeg har forelagt sagen for Udenrigsministeriet, som har fremført følgende, som jeg skal henholde mig til:

”Under besvarelsen af B 25 samt ved besvarelsen af opfølgende spørgsmål om POLISARIOS henvendelse til fiskerikommissæren (jf. besvarelse af spørgsmål 2 til B 25) redegjordes for de grundlæggende folkeretlige principper af sagen samt henvistes til kommissær Borg's svarbrev til fødevareministeren af 14. februar 2006. Det må konstateres, at den svenske folkeretlige udlægning ikke fuldt ud er i overensstemmelse hermed."

Spørgsmål S 3780: Vil ministeren redegøre for den danske regerings aktuelle position i forhandlingerne om en fiskeriaftale mellem Marokko og EU, herunder oplyse, om den danske regering deltager i den svenske regerings bestræbelser på at få undtaget Vestsaharas territorialfarvand fra fiskeriaftalen mellem EU og Marokko?

Svar: Som jeg oplyste ved 1. behandlingen af beslutningsforslag B 25 den 3. februar 2006 foregriber fiskeripartnerskabsaftalen mellem EU og Marokko på ingen måde Vestsaharas fremtidige tilhørsforhold. Endvidere har Kommissionen og Rådets Juridiske Tjeneste nu redegjort for aftalens overensstemmelse med folkeretten.

I lyset heraf og idet indgåelsen af aftalen som nævnt på ingen måde foregriber Vestsaharas fremtidige tilhørsforhold, er det regeringens opfattelse, at Danmark vil kunne tilslutte sig, at også farvandet ud for Vestsahara er omfattet af aftalen.

Sagen vil på sædvanlig vis efter EU-proceduren blive forelagt i Folketingets Europaudvalg.


0:000:00