Debat

Frem med øko-grisen

DEBAT: Forbrugerne og samfundsøkonomien har gavn af mere økologi. EU-samarbejdet er et godt redskab, skriver Henrik Dam Kristensen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Dam Kristensen,
medlem af Europa-Parlamentet (S) og tidligere fødevareminister

Grisebasser på torvet, hø i klasselokalerne og bondegårdsbesøg. Så vidt spændte det, da der var økologisk uge 2006 i Danmark i sidste uge.

Men hvorfor er det så vigtigt at få de økologiske grisebasser frem i rampelyset? - Det er det selvfølgelig for at sætte fokus på økologiens mange fordele.

Samtidig skal vi huske på, at forbruget og produktionen i Danmark jo samtidig kun er en dråbe i havet. Vi handler i stigende grad vores fødevarer på tværs af landegrænser, og hvis økologien virkelig skal have vind i sejlene, er det derfor nødvendigt med en fælles EU indsats.

Henrik Dam Kristensen (S)
Medlem af Europaparlamentet

Som jeg ser det, kan fordelene ved økologisk, frem for konventionelt landbrug, anskues udfra to hovedperspektiver – et forbrugerperspektiv og et samfundsmæssigt perspektiv.   

I disse år er fokus på kvaliteten af de fødevarer, vi putter i munden, stærkt stigende. De danske forbrugere bliver mere og mere bevidste om, at fødevarer skal være sikre, sunde og af en høj kvalitet.

Økologi gavner ikke kun forbrugerne
Det er et godt udgangspunkt for udbredelse af økologi, for det er netop nogle af disse kriterier, som de økologiske fødevarer i vid udstrækning opfylder for forbrugerne. Derfor har vi da også set en stigning i efterspørgslen efter økologiske varer.

Det er dog ikke kun den enkelte forbruger, der har glæde af at købe økologisk. En stigning i økologisk produktion frem for konventionel har også nogle store samfundsmæssige gevinster.

Økologien kan bl.a. bidrage til løsning af mange af de forureningsproblemer, som landbruget traditionelt har været skyld i, samtidig med at det kan være en af vejene til at sikre bedre dyrevelfærd.

Nogle vil mene, at når nu danske forbrugere bliver mere kvalitetsbevidste og efterspørger mere økologi, så bør økologisk landbrug i Danmark vel helt automatisk blive udbredt af markedskræfterne.

Det går alt for langsomt
Det sker da også i nogen grad, men tempoet er for langsomt, hvis vi sammenholder det med de samfundsmæssige fordele, som der vil være ved en omfattende omstilling til økologisk landbrug.

Samtidig skal vi huske på, at forbruget og produktionen i Danmark jo samtidig kun er en dråbe i havet. Vi handler i stigende grad vores fødevarer på tværs af landegrænser, og hvis økologien virkelig skal have vind i sejlene, er det derfor nødvendigt med en fælles EU indsats. 

I juni 2004 vedtog EU-Kommissionen den Europæiske aktionsplan for økologisk landbrug, og for øjeblikket behandles de første konkrete lovforslag som er udsprunget af planen.

Jeg synes, at det værd at rose Kommissionen for at lave en plan, som opstiller nogle langsigtede mål. Det er helt nødvendigt med en sammenhængende strategi for, hvilken rolle, vi ønsker, at økologi skal spille i samfundet fremover. Det afgørende bliver naturligvis herefter at få udmøntet de langsigtede mål i konkrete handlinger og resultater.

Kommissionens plan tager fat på mange afgørende punkter, herunder reklame og informationskampagner i alle EU-lande, bedre mærkning af økologiske produkter på tværs af landene i EU og bedre kontrol af - og dokumentation for at de økologiske standarder reelt overholdes.

Tillid er vigtigt for økologien
Ikke mindst det sidste er helt afgørende, for økologi kan kun blive en succes, hvis forbrugerne har tillid til og dermed vælger at købe de økologiske produkter. En af de ting der for eksempel arbejdes med i den nye økologiforordning, som er under udarbejdelser, er at det gøres helt klart at produkter, der er mærket som indeholdende GMO, ikke må mærkes som økologiske.

Jeg synes, at det er enormt vigtigt, at vi tager dette skridt. Jeg hører ikke til modstanderne af GMO-teknologi - tværtimod - men jeg mener, at det er helt afgørende, at forbrugerne klart kan skille tingene ad. Hvis økologiske varer virkelig skal være fremtiden, er det således også helt afgørende, at forbrugerne har 100 procent sikkerhed for, at varerne nu også er økologiske.

Jeg tror, at vi går en spændende tid i møde for økologien, og jeg tror og håber på, at vi kan nå langt i de kommende år, men det kræver en målrettet indsats fra både økologer, forbrugere, beslutningstagere og grisebasser i Danmark og i hele EU. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

0:000:00