Hvis Jelved havde flertal

INTERVIEW: I sommerferien har vi bedt ledende politikere fra de syv partier i Folketinget om at hæve sig op over dagligdagens mandatpuslespil og taktiske udmeldinger. Vi bringer i dag Marianne Jelveds bud på, hvad De Radikale ville ændre på bl.a. fødevareområdet, hvis partiet havde helt frie hænder.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

I 2006 kan det ikke passe, at man i et af verdens rigeste lande skal være i tvivl om, at de fødevarer, man køber i butikkerne, er farlige.

Marianne Jelved
Leder for den radikale folketingsgruppe
Fakta
Artikelserie - "Hvis vi havde 90 mandater"
  • Det er aldrig sket, at ét dansk parti har haft mandater nok til at regere landet alene.

  • Men hvad nu hvis et enkelt parti ved et valg opnåede de nødvendige 90 mandater og dermed havde flertal? Hvordan ville dansk politik så se ud?

  • I Folketingets sommerferie har vi bedt ledende politikere fra hvert af de syv partier i Folketinget om at hæve sig op over dagligdagens mandatpuslespil, realpolitik og taktiske udmeldinger.

  • Vi spørger i en artikelserie hvert enkelt parti, hvad de ville ændre på henholdsvis fødevareområdet, integrationsområdet og i folkeskolen, hvis deres parti havde 90 villige mandater.


  • Kilde: Altinget
    FØDEVARER
    Hvordan vil I sikre danskerne sunde fødevarer? Det er vores helt klare indtryk, at antallet af kontrolbesøg skal øges. Hvor mange vi skal op på, før vi har en tilstrækkelig fødevaresikkerhed, må Fødevarestyrelsens eksperter fortælle os. Straffene for at overtræde reglerne skal samtidig være strengere.

    Men samtidig skal kravene til Fødevarestyrelsen også skærpes. Det er jo uhyrligt, når de ikke sender informationer om problemer hos kødimportørerne ud til butikkerne. Det burde være strafbart at holde på oplysninger, som kan gøre folk syge.

    Men hvis man kan få fem kyllinger for 100 kroner, kan man så ikke regne ud, at kvaliteten og sikkerheden ikke er i top?
    Nej, den logik holder ikke. I 2006 kan det ikke passe, at man i et af verdens rigeste lande skal være i tvivl om, at de fødevarer, man køber i butikkerne, er farlige.

    Ofte hører vi, at fælles EU-regler betyder, at vi i Danmark ikke kan skærpe reglerne. Er enegang en mulighed?
    Jeg vil bestemt ikke afvise, at vi oftere skal op på barrikaderne i EU. Og det kan også være, vi skal forsøge at få flere sager rejst i EU.

    Dokumentation
    Blå Bog - Marianne Bruus Jelved
    Marianne Jelved er født 5. september 1943 i Charlottenlund.

    Hun blev formand for den radikale folketingsgruppe første gang i 1988 og igen fra 2001. Marianne Jelved har været medlem af Folketinget siden 1987. Hun var økonomiminister under Nyrup-regeringen fra 1993 til 2001. Fra 1994 var hun tillige minister for nordisk samarbejde og vicestatsminister.

    Hun begyndte sin politiske i karriere i Gundsø Kommunalbestyrelse, hvor hun var medlem (R) fra 1982 til 1989.

    Hun er udannet lærer og senere Cand.pæd. i dansk. Hun har undervist på forskellige folkeskoler på Sjælland og på Danmarks Lærerhøjskole.

    Marianne Jelved er gift med Jan Jelved, der ligeledes er uddannet lærer. De bor i København og har tilsammen fire voksne børn.

    Artiklen er en del af en serie med ledende politikere fra alle partier, som Altinget bringer i de næste uger. Artiklen har også været bragt i magasinet FOKUS.


    0:000:00