Ny EU-eksportstøtte skader dansk eksport

EKSPORTSTØTTE: EU-Kommissionen vil genindføre eksportstøtten til de kriseramte mejerier - det vækker ikke begejstring i Danmark. Tiltaget lammer salget, lyder kritikken.
Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel vil give støtte til trængte mejerier - men det skader mere, end det gavner, siger de danske mejerier.
Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel vil give støtte til trængte mejerier - men det skader mere, end det gavner, siger de danske mejerier.Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

Salget er lukket ned. Der er jo ingen, som vil købe noget hos danske mejerier, før støtten træder administrativt i kraft.

Bent Juul Sørensen
Formand, Mejeriforeningen

Landbrugskommissær Mariann Fischer Boels håndsrækning til de trængte europæiske mejerier vækker ikke begejstring. Hverken Mejeriforeningen eller fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ser positivt på, at EU-Kommissionen vil genindføre eksportstøtten til ost, smør og mælkepulver.

Ifølge Mejeriforeningens formand, Bent Juul Sørensen, er mejerierne bedst tjent med et liberaliseret marked uden støtte og toldmure - og tiltaget er ligefrem en økonomisk belastning for de danske mejerier, siger han.

Støtten lammer eksporten
"Salget er lukket ned. Der er jo ingen, som vil købe noget hos danske mejerier, før støtten træder administrativt i kraft. Og først på torsdag får vi at vide, hvornår det er. Derfor vil det fastholde mejerierne nede i den bølgedal, som de befinder sig i," siger Bent Juul Sørensen, der kalder Fischer Boels initiativ for "misforstået venlighed".

0:000:00