Nye arveskat fremrykkede generationsskifte i reje-gigant

GENERATIONSSKIFTE: Den kommende lov om forhøjet arveskat på generationsskifte af familieejede virksomheder fik den bornholmske milliardvirksomhed Ocean Prawns til at fremrykke aktieovergang til de to sønner.

Rasmus Nielsen

Som udløber af finanslovsaftalen for 2020 bliver arveskatten på generationsskifte af familievirksomheder hævet fra 6 til 15 procent. Og det anføres som den direkte årsag til, at familien Barslund Jensen i Nexø, der ejer fiskerigiganten Ocean Prawns, har gennemført et fremrykket generationsskifte.

"Med den udsigt ville vi ikke have råd til at gøre det. Så vi valgte at tage generationsskiftet på forhånd. Med de nye regler, der kommer, ville det have været helt umuligt for os at gennemføre generationsskiftet − så skulle vi have været af med mere end tre gange så mange penge i kontanter," forklarer familiens ældre, Kristian Barslund Jensen, til Bornholms Tidende. Han fylder 70 år i dag.

"Det ville vi ikke kunne trække ud af firmaet uden at sælge noget fra. Det ville være den gale vej at gå. Vi vil jo gerne prøve at skaffe flere arbejdspladser, men med de nye regler så forlanger regeringen, at man skal afvikle arbejdspladser for at betale arveafgifterne," tilføjer Kristian Barslund Jensen.

For ung til at træde ud
Han blev sidste år af Berlingske anført som nummer 72 på listen over Danmarks rigeste familier. I det seneste regnskab kom Ocean Prawns ud med et overskud på 59 millioner kroner efter skat, og egenkapitalen udgjorde 951 millioner kroner.

Indtil for kort tid siden ejede Kristian Barslund Jensen 60 procent af koncernen, mens sønnerne Daniel Barslund og Martin Barslund Jensen ejede hver 20 procent. Nu er generationsskiftet så gennemført, så de to sønner ejer hver 49 procent, mens faderen selv ejer de resterende 2 procent samt den bestemmende indflydelse.

På baggrund af generationsskiftet stiller Bornholms Tidende i dag spørgsmålet til den nybagte 70-årige:

Har du sat nogen deadline for, hvornår generationsskiftet er fuldt gennemført?

"Nej, det har jeg ikke. Altså, jeg har partnere, der har rundet 80 år, og de er stadig aktive. Man kan jo ikke tillade sig som den yngste at træde ud, så ..."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Barslund Jensen

Fiskeskipper, reder (Ocean Prawns)
Realeksamen (Svaneke Skole 1967), fiskeskipper af 1. grad (Rønne Navigationsskole 1970)

0:000:00