Debat

Sikkerhedsbranchen: Kontantløshed begrænser rettigheder - ikke røverier

DEBAT: Flere vil gerne gøre det muligt for virksomheder at droppe kontanter som betalingsmiddel, selvom kurven over røverier i butikker falder. Det vil svække forbrugernes grundlæggende rettigheder, skriver Kasper Skov-Mikkelsen.

Vi skal forsvare forbrugernes grundlæggende ret til at betale kontant, skriver Kasper Skov-Mikkelsen.
Vi skal forsvare forbrugernes grundlæggende ret til at betale kontant, skriver Kasper Skov-Mikkelsen.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kontantreglen fik en særregel for nogle år siden, og den skal revurderes i 2021.

Med særreglen i 2018 fik butikker ret til ikke at modtage kontanter efter klokken 22, og i særligt røveriudsatte områder fik butikker lov til at nægte kontanter som betalingsmiddel efter klokken 20. Argumentet var dengang, at kontanterne udgjorde en øget risiko for røverier. 

Erhvervsstyrelsen har for nylig lavet en evaluering af den særregel. Det er jo en fremragende idé – blot politikerne så bruger resultaterne til at træffe beslutninger ud fra.

Og lige nu kan jeg være godt og grundig bekymret for vores kontantregel. Der lægges i øjeblikket op til, at den nuværende særregel skal bestå. Men står det til stærke kræfter i finanssektoren og detailhandlen, skal pligten til at modtage kontanter bortfalde.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hønen eller ægget?
Kontantreglen tilsiger, at butikker og andre, der sælger ydelser, skal modtage kontanter, så borgerne har lige muligheder for at handle, uanset om de benytter kort eller kontanter. 

Selve evalueringen af kontantreglen er sådan set ædruelig nok – hvis man ser den i lyset af lempelsens egentlige hensigt nemlig i forhold til at mindske risikoen for røverier.

Der er intet, som tyder på, at lempelsen har haft nogen som helst effekt på antallet af røverier

Kasper Skov-Mikkelsen
Direktør, Sikkerhedsbranchen

Men vi har et "hønen eller ægget"-problem – hvad kom først, lempelsen eller faldet i røverier? Fakta er nemlig, at der stort set ikke fandtes røverier mod butikker, da særreglen blev indført i 2018. Og det gør der stadig ikke. Det er alle glade for.

Det har bare intet at gøre med lempelsen af kontantreglen. For som Erhvervsstyrelsens evaluering også selv konkluderer, så har røverierne været faldene i en lang årrække – også længe før de nye lempelser blev indført. 

Samtidig skelner statistikken ikke mellem røveri af kontanter og røveri af andre varer eksempelvis en palle kaffepulver eller gaderøverier, hvilket begrænser værdien af statistikken som grundlag for en vurdering af effekten af lempelser i kontantreglen.

Borgernes frihed skal prioriteres
Det fremgår tydeligt af evalueringen, at nogle brancher ønsker at ændre reglen, så det bliver muligt for virksomheder helt at droppe kontanter som betalingsmiddel.

Jeg frygter, at politikerne glemmer baggrunden for lempelsen og lovens egentlig formål. Jeg er bekymret for, at de beslutter sig for at slække på forbrugernes rettigheder på et forkert grundlag, når de skal revurdere dén regel, der sikrer os frihed som borgere og robusthed som samfund.

I Sikkerhedsbranchen er vi selvfølgelig enige i, at vi skal beskytte virksomheder mod røverier, men der er intet, som tyder på, at lempelsen har haft nogen som helst effekt på antallet af røverier.

Til gengæld har det generet de borgere, der enten ønsker at betale kontant eller simpelthen ikke har andre muligheder. Og der er også udviklet teknologiske løsninger, hvor virksomheder kan håndtere kontantbetalinger trygt og sikkert.

Bevar kontantreglen
Midt i pandemien er det fristende at tilbyde erhvervslivet hvad som helst – især hvis det ikke koster statskassen noget – men retten til at anvende kontanter er en rettighed, som forbrugerne bør have.

Det er en rettighed, der sikrer mod, at gebyrskruen strammes yderligere på elektroniske betalinger, og at sporingen og dataminingen af den enkelte borger får frit løb.

Derfor vil jeg gerne minde politikerne om vigtigheden af at bevare kontantreglen og appellere til virksomhederne om at gøre deres varer og ydelser tilgængelige for alle borgere uanset betalingsmiddel.

Det er trods alt vores egne penge. Og vi har ret til at betale med dem, som det passer os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00