Venstre vil give gammel mad til socialt udsatte

MADSPILD: Venstre vil give butikker lov til ansvarsfrit at forære mad til socialt udsatte, efter at holdbarhedsdatoen er overskredet. Men vi mangler kapacitet til at kunne modtage mere mad, lyder det fra humanitær organisation.
Venstre vil give butikker lov til at forære fødevarer væk, efter holdbarhedsdatoen er overskredet.
Venstre vil give butikker lov til at forære fødevarer væk, efter holdbarhedsdatoen er overskredet.Foto: Colourbox
Peter Baggesgaard Hansen

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby mener, at det skal gøres lovligt for butikker at forære mad væk, som har overskredet 'mindst-holdbar-til'-datoen. Tiltaget skal modvirke madspild og komme socialt udsatte til gode.

'Mindst holdbar til' signalerer den dato, hvortil producenten kan stå inde for, at produktet har den optimale kvalitet. Danmark er det eneste EU-land, hvor det er forbudt at sælge eller på anden måde distribuere fødevarer, efter holdbarhedsdatoen er udløbet, hvor det i andre EU-lande kun er forbudt efter 'sidste anvendelsesdato'.

Men nu skal butikkerne altså, ifølge Venstre, have lov til at forære varerne til dårligt stillede grupper, efter holdbarhedsdatoen er overskredet:

"Hvert år går 46.000 ton mad tabt alene i butikkerne, og spaghetti bliver jo ikke dårlig fra den ene dag til den anden, bare fordi datoen for 'mindst holdbar til' er overskredet. Derfor vil vi gøre det muligt for butikkerne ansvarsfrit at forære den slags fødevarer væk," lød forslaget fra Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, til 24timer. 

Begejstring hos Coop

Hos Coop Danmark ser kvalitetschef Karin Frøidt positivt på forslaget:

Forslaget fra Venstre er godt, men det skal bakkes op med midler, for at det kan få en effekt. Vi har ikke ressourcer til at kunne tage imod mere, end vi gør nu.

Thomas Fremming
Direktør i FødevareBanken

"Ud fra et etisk synspunkt finder Coop det ansvarligt at fødevarer, der ikke fejler noget som helst, kan anvendes i stedet for blot at blive kasseret, blot fordi datoen for den deklarerede holdbarhedsperiode er overskredet," siger Karin Frøidt. 

Hun glæder sig desuden over, at Venstre vil gøre butikkerne ansvarsfri:

"Vi vil gerne have, at nogen får glæde af de varer, men vi kan ikke påtage os ansvaret for, at de er sikre, ud over den holdbarhed som leverandøren har analyseret sig frem til," siger Karin Frøidt, som mener, at modtagerne af fødevarerne må påtage sig ansvaret.

Forslag på vej
Fødevarestyrelsen er netop nu ved at se på, hvilke muligheder der er for at ændre reglerne. Men ifølge jurist i Fødevarestyrelsen Nina Læssø Jakobsen arbejder ministeriet ikke på at lave en særskilt ordning, der giver mulighed for at forære maden væk:

"Vi arbejder ikke med et isoleret forslag om muligheden for at give til velgørende organisationer, da bekendtgørelsen som udgangspunkt drejer sig om salg af fødevarer. Men hvis reglen, som forbyder salg efter 'mindst holdbar til', ophæves, så vil det også give mulighed for at forære mad til velgørende organisationer," siger Nina Læssø Jakobsen. 

Hun forklarer, at det er forholdsvis simpelt at ophæve reglen, men at der skal en række tekniske detaljer på plads, for at det kan virke i praksis. Her er ansvarsfordelingen helt central:

"Det er klart, at man ikke kan forestille sig distribution af fødevarer uden en eller anden form for ansvar. Vi arbejder netop på de praktiske retningslinjer, som skal understøtte afskaffelsen af forbuddet om salg af varer efter 'mindst holdbar til', og det indebærer blandt andet spørgsmålet om ansvarsfordelingen," siger Nina Læssø Jakobsen, som mener, det er svært at forestille sig, at erhvervet bliver helt ansvarsfrit.

Organisation mangler kapacitet
FødevareBanken er en humanitær organisation, som vil kunne drage fordel af en ændring af reglerne. Organisationens formål er at indsamle og videredistribuere fødevarer, som er i overskud blandt aktører i fødevarebranchen.

Grundlægger og direktør Thomas Fremming fastslår, at de er klar til at tage ansvar, men at ansvaret ikke kan placeres hos dem alene:

"Vi vil godt tage ansvar for at distribuere og opbevare det korrekt. Men vi er jo kun et bindeled. Der skal være retningslinjer for korrekt håndtering, som virksomhederne selvfølgelig skal overholde. De giver også varer væk i dag, og her er der regler, de skal overholde, og det skal der også være her," siger Thomas Fremming.

Han forklarer videre, at forslaget ikke i sig selv vil sikre, at der kommer til at ske noget på området:

"Forslaget fra Venstre er godt, men det skal bakkes op med midler, for at det kan få en effekt. Vi har ikke ressourcer til at kunne tage imod mere, end vi gør nu," siger Thomas Fremming.

På onsdag holder Fødevarestyrelsen et dialogmøde, hvor man blandt andet skal diskutere mulighederne for at ændre reglerne for 'mindst holdbar til', samt hvordan ansvaret skal fordeles. Fødevarestyrelsen oplyser, at man forventer at kunne sende et udkast til en ændringsbekendtgørelse i høring til juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Karin Frøidt

Kvalitetschef, Dagrofa, fhv. kvalitetschef, Coop Danmark, bestyrelsesformand, IDA Levnedsmiddelselskabet
kemiingeniør (DTU 1988)

0:000:00