Professor: Hvor skal væksten komme fra?
DEBAT: Hvem skal få de idéer, vi skal leve af om 10-20 år? Og hvordan skal vi opnå vækst, når politikerne skærer i budgettet til grundforskning, skriver Ivan Bjerre Damgård, professor i datalogi ved Aarhus Universitet.
Nikita Selvig
Produktleder og netværksansvarligAf Ivan Bjerre Damgård
Professor i Datalogi, Aarhus Universitet
Det Frie Forskningsråd (DFF) støtter dansk grundforskning baseret på forskernes egne ideer. DFF har altid været en afgørende forudsætning for, at unge forskere kan komme i gang med en karriere, som senere sætter dem i stand til at hente anerkendelse og penge på internationalt plan.
Men nu foreslår regeringen at fjerne intet mindre end en tredjedel af DFF’s budget! Oven i købet i en situation, hvor DFF kun kan støtte under 10 pct. af de ansøgninger, de får og må afvise indlysende kvalificerede ansøgninger.
Innovationsfonden, som støtter anvendt forskning og produktudvikling, bliver derimod kun beskåret ganske lidt.
Besparelser ødelægger fødekæden
Regeringens politik bygger åbenbart på en antagelse om, at grundvidenskab ikke er nær så nyttigt for samfundet som anvendt forskning, der sigter direkte mod produkter, som kan markedsføres hurtigt. Men det er en farlig misforståelse, som vi alle kommer til at betale dyrt for, hvis udviklingen fortsætter.
For det første bygger al anvendt forskning i virkeligheden på ideer, der er udviklet i grundforskning længe før, man kom så langt, at man kunne tænke i produkter. Derfor: Hvis politikerne afvikler støtten til talentmassen i grundforskning, hvem skal så få de ideer, vi skal leve af om 10 og om 20 år?
Hvis politikerne afvikler støtten til talentmassen i grundforskning, hvem skal så få de ideer, vi skal leve af om 10 og om 20 år?
Ivan Bjerre Damgård
Professor i Datalogi, Aarhus Universitet
For det andet: De danske forskere, der henter store bevillinger ind på internationalt plan er kun nået så langt, fordi vores eget system hjalp dem i gang med karrieren. Derfor: Hvis politikerne afvikler støtten til talentmassen i grundforskning, så afvikler de også potentialet for senere at hente penge og prestige til Danmark på internationalt plan.
Grundforskningen er fundamentet
Jeg har selv været så heldig at kunne udvikle mit forskningsområde inden for iT-sikkerhed i sen-firserne fra ren teori og grundforskning til en situation, hvor vi i dag har praktisk anvendelige løsninger. Vi har grundlagt to spin-off firmaer, der har fået privat seed kapital og støtte fra EU til at udvikle helt nye sikkerhedsløsninger.
Undervejs i denne proces har jeg været med til at hente i alt cirka 30 mio. kroner hjem fra EU som støtte til projekter i Danmark. Herunder 18 mio. kroner fra et såkaldt Advanced ERC grant, som er det mest prestigefyldte, man kan opnå på europæisk plan.
Men faktum er, at uden den grundforskning, vi lavede i starten, og uden støtten fra DFF til det første større projekt jeg lavede, var jeg aldrig kommet så langt.
Jeg håber derfor meget, at politikerne indser, at forskning og dens nytteværdi må og skal vurderes på en lang tidshorisont, og at den voldsomme beskæring af DFF må opgives, fordi den bliver en alt for dyr fornøjelse for vores land på langt sigt.