Martin Geertsen
 svarer 
Magnus Heunicke

Hvorfor tilbydes unge mellem 18 og 21 år vederlagsfri tandpleje i kommunalt regi?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 192, Spørgsmål 9

Kan ministeren oplyse, hvorfor de unge mellem 18 og 21 år tilbydes vederlagsfri tandpleje i kommunalt regi, når opgaven hidtil har været varetaget af privat praktiserende tandlæger og tandplejere?

Svar fra mandag den 16. maj 2022
Med udvidelsen af det vederlagsfrie tandplejetilbud kan kommunerne gøre brug af privat kapacitet til at løfte opgaven

Udvidelsen af den kommunale børne- og ungdomstandpleje til at omfatte børn og unge under 22 år er en politisk aftale, som regeringen, indgik med Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet og Kristendemokraterne i forbindelse med finansloven for 2022.

Formålet med at udvide det vederlagsfrie tandplejetilbud til 18-21-årige er at styrke tandsundheden og samtidig understøtte, at flere unge får etableret gode vaner, der varer ved ind i voksenlivet. Der forventes at være en positiv effekt af, at de unge i større omfang end hidtil vil gå regelmæssigt til tandlæge i perioden efter det fyldte 18. år, og at en relativt større andel er selvforsørgende, når de forlader den vederlagsfri tandpleje.

Med udvidelsen af det vederlagsfrie tandplejetilbud til 18-21-årige har kommunerne mulighed for at gøre brug af privat kapacitet til at løfte opgaven. Efter sundhedsloven kan kommunerne fx både vælge at tilrettelægge tilbuddet om vederlagsfri børne- og ungdomstandpleje på offentlige klinikker eller hos praktiserende tandlæger, som kommunen indgår aftale med. Det følger derudover af aftalen, at fritvalgsordningen for 16-21-årige udvides til også at omfatte 16-21-årige. Selvom behandlingsopgaven overgår til kommunerne, vil det altså fortsat være muligt for de unge vederlagsfrit at vælge et andet tandplejetilbud end det, kommunen stiller til rådighed.

0:000:00