23 udlændinge sendt til USA

21/3-06: I alt 23 udlændinge – heraf 16 statsborgere i USA – er opdateret i Udlændingeregisteret med udrejsedestinationen USA.
Dokumentation
Spørger: Frank Aaen (EL)

Spørgsmål S 2071: Vil ministeren redegøre for, i hvilke tilfælde siden 11. september 2001 Danmark har afvist, overført, tilbageført, udvist, eller udsendt personer, som har opholdt sig på dansk territorium, til amerikanske myndigheder, enten direkte eller via et tredjeland?

Svar fra ministeren: Integrationsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet oplysninger fra Rigspolitiet og Justitsministeriet.

Rigspolitichefen har i anledning af spørgsmålet modtaget et udtræk fra Udlændingeregisteret med oplysninger om alle sager, hvor udrejsedestinationen er opdateret som USA i perioden fra den 11. september 2001 og indtil den 16. februar 2006. Udlændingestyrelsen har i den forbindelse henledt opmærksomheden på, at udrejsedestinationen først konsekvent er opdateret i Udlændingeregisteret fra den 1. maj 2003, hvorfor data fra før den tid muligvis ikke er valide.

I alt 23 udlændinge – heraf 16 statsborgere i USA – er opdateret i Udlændingeregisteret med udrejsedestinationen USA.

Fem af disse udlændinge, hvoraf fire er statsborgere i USA og en er statsborger i Somalia, er udvist som følge af ulovligt ophold. Andre fem, der alle er statsborgere i USA, er udvist efter bestemmelsen i udlændingelovens § 25 a om udvisning af udlændinge, som ikke har haft lovligt ophold her i landet i længere tid end de sidste 6 måneder, og som er dømt for eller har erkendt m.v. at have begået visse nærmere bestemte strafbare forhold. Endvidere er to statsborgere i USA udvist ved dom, to andre statsborgere i USA har fået afslag på en ansøgning om opholdstilladelse, og en statsborger i USA har fået afslag på en asylansøgning.

En statsborger i USA er afvist efter udlændingelovens § 28, stk. 7, hvorefter en udlænding, der får afslag på asyl eller frafalder en ansøgning om asyl, eller hvis asylansøgning bortfalder, kan afvises i indtil 3 måneder fra indrejsen. En somalisk statsborger er afvist efter udlændingelovens § 28, stk. 5, jf. stk. 1, nr. 2, om afvisning af udlændinge i indtil 3 måneder fra indrejsen, fordi den pågældende ikke opfylder kravene om gyldig rejselegitimation og visum. Endvidere er en statsborger fra Tadsjikistan afvist efter udlændingelovens § 48 a om afvisning på grænsen af asylansøgere, der kommer fra sikre tredjelande.

Alle disse 18 udlændinge er udrejst til USA. I 15 tilfælde er udrejsen påset af politiet, i to tilfælde blev den pågældende ledsaget af politiet, og i det sidste tilfælde har politiet skønnet, at den pågældende er udrejst.

Endelig er der fire somaliske statsborgere, der har fået afslag på en ansøgning om opholdstilladelse, og én amerikansk statsborger, der er udvist ved dom, som ikke er registreret udrejst.

Justitsministeriet har oplyst, at Justitsministeriet ikke siden sin besvarelse af 3. juni 2005 af spørgsmål nr. 1627 fra samme spørger har modtaget anmodninger fra de amerikanske myndigheder om udlevering. Det er således fortsat således, at Justitsministeriet siden den 11. september 2001 har behandlet én anmodning fra de amerikanske myndigheder om udlevering af en mistænkt person til strafforfølgning i USA. Sagen vedrørte en sydafrikansk statsborger, som af de amerikanske myndigheder var sigtet for overtrædelse af den amerikanske narkotikalovgivning. Den pågældende blev udleveret til de amerikanske myndigheder den 30. september 2003, efter at Københavns Byret og Østre Landsret havde stadfæstet Justitsministeriets afgørelse om, at betingelserne for udlevering efter udleveringsloven var opfyldt.

Justitsministeriet har endvidere oplyst, at Justitsministeriet ikke siden den 11. september 2001 har modtaget anmodninger fra de amerikanske myndigheder om at tillade transit gennem Danmark med henblik på udlevering til strafforfølgning eller straffuldbyrdelse eller i øvrigt overførsel til strafafsoning.


0:000:00