Ældremilliard går uden om udkantskommuner

TAB: Mens storbyer vinder, så taber en række udkantskommuner millioner på regeringens beslutning om at lægge ældremilliarden over i kommunernes bloktilskud. Det går ud over velfærden, lyder det fra borgmestre.

Ældremilliarden var målrettet en række prioriterede områder inden for ældresektoren og skulle primært komme de mest udsatte ældre til gavn. Blandt andet indsatser mod ensomhed har stået højt på dagsordenen.
Ældremilliarden var målrettet en række prioriterede områder inden for ældresektoren og skulle primært komme de mest udsatte ældre til gavn. Blandt andet indsatser mod ensomhed har stået højt på dagsordenen.Foto: Colourbox
Kasper FrandsenKim Rosenkilde

Det er bundærgerlig, at vi mister på det her. Det er penge, som vi nu har skullet finde andre steder på budgettet.

Thomas Adelskov (S)
Borgmester i Odsherred Kommune
Fakta
Her er de største vindere og tabere på omlægning af ældremilliarden:

10 største vindere
København 76,1 pct
Ishøj 68,1 pct
Albertslund 42,9 pct
Aarhus 28,6 pct
Høje Taastrup 21,9 pct
Hvidovre 11,8 pct
Odense 11,8 pct
Ringsted 10,6 pct
Skanderborg 9,9 pct
Horsens 9,3 pct

10 største tabere
Ærø -44,3 pct
Læsø -42,9 pct
Samsø -39,8 pct
Fanø -38,4 pct
Hørsholm -36,5 pct
Langeland -36,3 pct
Dragør -27,6 pct
Rudersdal -27,5 pct
Odsherred -27,5 pct
Bornholm -27,1 pct

Kilde: Finansministeriet og egne beregninger

De ældre i kommuner som Odsherred, Bornholm og Lolland risikerer næste år at blive ramt på velfærden af den økonomiaftale, regeringen og KL indgik i juli.

Aftalen indebar en omlægning af den såkaldte ældremilliard. Fremover skal den ikke længere fordeles via en centralt administreret pulje, men blot lægges oven i det samlede kommunale bloktilskud.

Den øvelse koster imidlertid en række økonomisk pressede yderkommuner en væsentlig bid af deres andel af ældremilliarden. Det fremgår af en ny opgørelse fra Finansministeriet.

Dokumentation

Omlægning af ældremilliard

KL og regeringen blev med aftalen om kommunernes økonomi for 2016 enige om, at den såkaldte ældremilliard ikke længere skulle fordeles til kommunerne gennem en central pulje, som kommunerne skulle søge fra.

Fremover indgår pengene i det samlede kommunale bloktilskud.

I den oprindelige version blev kommunernes andel af ældremilliarden fastsat ud fra et beregnet udgiftsbehov på ældreområdet. Fremadrettet fordeles pengene via den generelle kommunale udligningsordning.

Det var i den politiske aftale om ældremilliarden lagt fast, at den frem til 2016 skulle fordeles som pulje. Hvad der efterfølgende skulle ske, var lagt op til forhandling.

Finansministeriet har i et svar til Folketingets Social- og Indenrigsudvalg beregnet de økonomiske konsekvenser af omlægning for de enkelte kommuner.

Kilde: Finansministeriet


0:000:00