Debat

Kommuner skal tænke på køn og etnisk baggrund ved ansættelser

DEBAT: Kommuner skal blive bedre til at ansætte mennesker, der normalt ikke er oplagte valg, skriver borgmester Erik Nielsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Erik Nielsen
Socialdemokratisk borgmester og formand for KL's Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalg  

En af de allerstørste udfordringer for kommunerne lige nu er at skaffe de medarbejdere, vi behøver, for at kunne levere den service, borgerne efterspørger. Derfor har KL sat mangfoldighedsledelse på dagsordnen.  

Problemet presser sig på. Det er især meget svært at skaffe medarbejdere nok i ældreplejen, og det vil blive endnu værre i de kommende år inden for snart sagt alle områder.

Derfor skal vi i kommunerne blive dygtigere til at ansætte nogle af de mennesker, vi normalt ikke tænker på som oplagte valg. Hvem siger, at en leder skal være en midaldrende, hvid mand?

Det kan lige så godt være en ung kvinde af for eksempel pakistansk baggrund!  

Men vi skal ikke bare tænke bredere, fordi vi er nødt til det. Jeg tror, at forskellighed er en styrke, der kan hjælpe os med at udvikle en endnu bedre kommunal service.  

Forskellene er en guldgrube på det danske arbejdsmarked. Flere perspektiver skaber mere dynamik og nyskabelse end ét. Men det kræver, at vi skaber rum til forskellighederne og forstår at lede dem.  

KL's arbejde med mangfoldighed er rummeligt og komplekst. Vi har projekter, der sætter fokus på, hvad der kendetegner en rummelig arbejdsplads, og hvad de økonomiske og kvalitetsmæssige effekter af mangfoldighedsledelse rent faktisk er. Vi er også i gang med at starte et kommunenetværk om mangfoldighedsledelse.  

Vi anerkender alle de store og små forskelle, der er mellem mennesker, og vores strategi sætter individet i centrum. Det er vigtigt med ligestilling og ligebehandling i forhold til kvinder og etniske mindretal, men vi mener også, at strategien må favne bredere end det. Mangfoldighedsledelse handler om at skabe lige muligheder for alle, ikke kun for særskilte grupper.  

Det nytter ikke at presse folk ned i kasser. Alle kvinder er ikke ens, fordi de har kønnet til fælles. Forskellene mellem mennesker er mange og nuancerede. Lad os hellere stille spørgsmålet:

Hvad er den enkelte medarbejder god til? Og hvad kan hun blive god til? 

Debatindlægget har været bragt i flere lokale og regionale dagblade.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

0:000:00