Sociale aktører ønsker bedre forhold for børn

ØNSKESEDDEL: Større hensyn til barnets tarv og retsikkerhed vægter tungest blandt de juleønsker, en række sociale aktører har til ministeren.
Velfærdsministeren får hermed en liste over juleønsker fra en række af socialområdets aktører.
Velfærdsministeren får hermed en liste over juleønsker fra en række af socialområdets aktører.Foto: social.dk
Christian Juhl Mølgaard

Jeg ønsker mig, at børn af forældre uden forældreevne fjernes, inden skaden er så stor, at deres liv er ødelagt. Den faglige indsats skal være afgørende frem for hensynet til økonomien, når de her sager afgøres.

Kirsten Nissen
SL-formand

Julen står for døren, og derfor er det på sin plads at frembringe en ønskeseddel. Altinget.dk har således givet en række aktører på socialområdet muligheden for at komme med hver deres politiske ønske til velfærdsminister Karen Jespersen (V).

FSD: Fokus på barnets trivsel og retssikkerhed
"Jeg ønsker mig en barnets reform, der tager udgangspunkt i barnets trivsel og retssikkerhed, der fjerner de økonomiske begrænsninger, som servicevækstrammen er udtryk for, hvor nødvendige overskridelser af budgetrammen straffes med 'dobbelt op' betaling, og som ikke opstller nye administrative og metodemæssige bindinger, her under pligt til at forelægge sager for nye, centrale eller regionale myndigheder og mulige ekspertpaneler. Til gengæld vil jeg love at leve op til den tillid, der er forudsætningen for succes i alt socialt arbejde," siger Ole Pass, formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark.

SL: Barnets tarv vigtigere end forældrenes ret
"Mit juleønske er, at Karen Jespersen bruger Barnets Reform til at slå fast med syvtommersøm, at barnets tarv er vigtigere end forældrenes ret. Når et lille barn viser tegn på ikke at trives, skal vi handle med det samme. Ikke bare se tiden an og prøve noget halvhjertet. Jeg ønsker mig, at børn af forældre uden forældreevne fjernes, inden skaden er så stor, at deres liv er ødelagt. Den faglige indsats skal være afgørende frem for hensynet til økonomien, når de her sager afgøres," siger Kirsten Nissen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

DS: Respekt for forældre til anbragte børn
"I mandags var jeg på besøg i Rødovre Kommune, hvor jeg sammen med Karen Jespersen deltog i to samtaler med forældre, der havde en sag i børnefamilieafdelingen. Mit juleønske til Karen Jespersen er, at hun vil lade disse to møder med omsorgsfulde og bekymrede forældre til dels to anbragte og dels et bekymringsbarn bevirke, at hun ændrer sit syn på forældre til anbragte børn til, at de er de allervigtigste medspillere i indsatsen for bedre børneliv, og dermed skal inddrages respektfuldt i indsatsen og ikke ekskluderes fra den," siger Bettina Post, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

KL: Fremdrift i afbureaukratiseringsarbejdet
"Det er fristende bare at ønske fred og ro fra hendes side. Men ellers vil jeg også pege på en revurdering af udligningsordningerne og refusionssatser. Måske også mere fremdrift i afbureaukratiseringsarbejdet," siger Tove Larsen (S), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg. 

Frivillighed.dk: Anerkendelse af det frivillige sociale arbejde
"Jeg har følgende tre ønsker: 1. At der ved udarbejdelse af love og planer foretages en vurdering af disses betydning og muligheder for det frivillige sociale område / civilsamfundet. 2. At der vedtages en finansieringsmodel for det frivillige sociale arbejde, der tager stilling til bl.a. spørgsmålene om offentlige tilskud til grundfinansiering, aktiviteter og udvikling. 3. At den offentlige anerkendelse af det frivillige sociale arbejde tydeliggøres - f.eks. ved indførelse af en national pris, der årligt uddeles til en kommune elller en virksomhed, der på særlig vis har bidraget til samarbejde med frivilligt socialt arbejde, eller en frivillig forening eller organisation, der på særlig vis har været værdiskabende på social- og sundhedsområdet," siger Laust Kristensen, leder af Center for frivilligt socialt arbejde.

Rådet for socialt udsatte: Forpligt kommuner til oprettelse af råd
"Jeg ønsker mig, at alle landets kommuner selv eller i tværkommunale fællesskaber forpligtes lovmæssigt til at oprette lokale udsatteråd tilsvarende handicap- og ældreråd. Og at kommunerne vedtager en lokal udsattepolitik, dvs. en samlet politik for målgruppen af socialt udsatte," siger Preben Brandt, formand for Rådet for socialt udsatte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Nissen

fhv. næstformand, Danske Ældreråd, formand, Københavns Ældreråd
pædagog

Bettina Post

Fhv. formand, Dansk Socialrådgiverforening, borgerrådgiver, Høje-Taastrup Kommune, brevkasseredaktør, Familie Journal
socialrådgiver (København, 1988)

Ole Pass

Fhv. socialdirektør, Rødovre Kommune, fhv. landsformand, Foreningen af socialchefer i Danmark
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00