R vil sikre sindslidende mod social deroute

NOTE: Antallet af psykisk syge førtidspensionister stiger støt. De Radikale vil nu med nye initiativer forsøge at vende kurven.
Vi vil gerne have en dialog med de praktiserende læger for at se, om ikke vi kan styrke egen læges indsats for de sindslidende, siger Lone Dybkjær (R).
Vi vil gerne have en dialog med de praktiserende læger for at se, om ikke vi kan styrke egen læges indsats for de sindslidende, siger Lone Dybkjær (R).Foto: lonedybkjaer.dk
Christian Juhl Mølgaard

Hvis ikke vi er villige til at investere i den tidlige indsats, så skyder vi os selv i foden til at forebygge behovet for førtidspension på længere sigt.

Lone Dybkjær
Sundhedsordfører for De Radikale

I 2007 gik cirka 6.000 mennesker på førtidspension pga. psykiske lidelser som depression og angst. Det er tre gange så mange som for ti år siden, skriver dagbladet Politiken.

Med et nyt forslag vil De Radikale forsøge at vende kurven for unge, hvis psykiske lidelser i stigende grad fører til førtidspension.
 
De Radikale arbejder med den såkaldte "Social 2015-plan", som sætter klare mål for, at behovet for førtidspension skal være reduceret med 20 pct. i år 2015.

En af metoderne er at sikre, at folk, der kan helbredes, ikke tildeles førtidspension, men får tid og ro til at blive behandlet og finde vej tilbage til arbejdsmarkedet.

Som et led i planen har partiet en række initiativer målrettet til voksne med psykiske lidelser. Især skal indsatsen i den tidlige fase styrkes.

Læger skal kunne henvise til psykolog uanset diagnose
De Radikale foreslår eksempelvis, at praktiserende læger skal kunne henvise til psykologhjælp uanset diagnose. I dag kan man ikke få tilskud fra sygesikringen til behandling for maniodepressive lidelser, angst og tvangsneuroser.
 
"Det er uklogt, at vi ikke stiller alle redskaber til rådighed for de praktiserende læger, som møder borgerne først. Hvis ikke vi er villige til at investere i den tidlige indsats, så skyder vi os selv i foden til at forebygge behovet for førtidspension på længere sigt," siger Lone Dybkjær, sundhedsordfører for De Radikale i en pressemeddelelse.
 
Praktiserende læger med sindslidende patienter i behandling skal have supervision fra de psykiatriske afdelinger - og de skal efteruddannes til også at kunne rådgive pårørende og arbejdsplads om, hvordan man kan bidrage til, at sindslidelsen ikke også fører til social deroute.
 
"Vi vil gerne have en dialog med de praktiserende læger for at se, om ikke vi kan styrke egen læges indsats for de sindslidende. Vi tror, de praktiserende læger med de rette redskaber kan spille en større rolle for både patient og pårørende. Og samtidig skal der være hjælp at hente til behandlingen af sindslidelserne fra eksperter," slutter Lone Dybkjær.

0:000:00