DF vil straffe Venstre for homo-adoption

ADOPTIONER: Dansk Folkeparti raser mod Venstre, der fritstillede sine folketingsmedlemmer og dermed sikrede flertal for homoseksuel adoption. Det får konsekvenser, advarer DF.
Niels Th. Dahl

Der er kold luft mellem Dansk Folkeparti og Venstre oven på vedtagelsen af et beslutningsforslag i Folketinget, der giver mulighed for homoseksuelle par for at adoptere børn.

Forslaget kunne nemlig kun samle flertal, fordi Venstre fritstillede sine folketingsmedlemmer i sagen, og seks V-medlemmer valgte at stemme med oppositionen. Men det er illoyal opførsel over for VKO-flertallet, mener Dansk Folkeparti:

"Både folketingsgruppen og ledelsen i Dansk Folkeparti er simpelthen rasende over at blive ydmyget på den her måde. Venstre forlanger og forventer af os, at vi er bag deres lovforslag - og så bliver vi belønnet på den her måde. Det vil vi ikke længere finde os i," siger Søren Espersen, der sidder i Dansk Folkepartis gruppebestyrelse.

DF vil trække støtte
Dansk Folkeparti advarer om, at det vil få konsekvenser for partiets støtte til regeringens politik, hvis ikke Venstre genetablerer partidisciplinen, inden forslaget om homoseksuelle adoptioner skal endeligt vedtages som lovforslag.

Både folketingsgruppen og ledelsen i Dansk Folkeparti er simpelthen rasende.

Søren Espersen (DF)
MF

"Hvis regeringen ikke får orden i egne rækker, så vil de ikke i længden kunne regne med, at vi altid bakker dem op. Så vil vi stemme dem ned, hvis der er noget, vi ikke bryder os om. Der vil komme masser af småting, hvor vil vil spørge os selv: Gider vi virkelig støtte det?" siger Søren Espersen, der som eksempel nævner sagen om de irakiske tolke, der bl.a. med Dansk Folkepartis stemmer ekstraordinært fik mulighed for at søge asyl i Danmark:

"I den sag havde vi da vældig lyst til at sige, at regeringen kunne rende og hoppe - men vi bakkede til sidst regeringen op, fordi vi jo har et fællesskab, der går ud på, at den nuværende regering skal fortsætte," siger han.

Venstre fritstillede medlemmerne under afstemningen om adoptionerne, fordi der efter partiets mening i denne sag var tale om et "etisk spørgsmål". Folketingsmedlemmerne Gitte Lillelund Bech, Karen Ellemann, Karsten Lauritzen, Sophie Løhde, Malou Aamund og Ellen Trane Nørby brugte muligheden for at stemme for beslutningsforslaget og dermed sikre det flertal.

Også DF'ere for
Også i Dansk Folkeparti er der medlemmer, der egentlig er tilhængere af beslutningsforslaget. Men partiet fritstiller af princip aldrig folketingsgruppens medlemmer, fordi hensynet til det større politiske samarbejde i VKO-blokken kommer i forreste række.

"Vi har da alle hver især haft ting, som vi ikke var meget for at stemme for, men hvor vi har gjort det, fordi vi var en del af regeringens flertal, og fordi vi gerne ville hjælpe regeringen. Men med mindre piben får en anden lyd i Venstre, vil vi da ikke acceptere at være dem, der bare sidder og leverer de nødvendige stemmer," siger Søren Espersen.

Vil du stå ved den trussel, også hvis det kan bringe regeringens liv i fare?

"Ja, selvfølgelig. Hvis ikke vi kan forvente 100 pct. loyalitet fra regeringen, sådan at Venstres egne medlemmer stemmer for regeringens forslag, hvorfor skulle vi så stemme for regeringens forslag?"

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Venstres gruppeformand Hans Chr. Schmidt eller fra politisk ordfører Inger Støjberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00