Dansk fattigdomsgrænse udsat

FATTIGDOMSMÅL: Oppositionen vil have en officiel fattigdomsgrænse, men vil lade det være op til en ekspertgruppe, hvordan den skal udformes. "At gøre grin med folk," kalder DF forslaget fra oppositionen.
Oppositionen får ikke en fattigdomsgrænse i denne valgperiode, og møder hård kritik fra DF for ikke at komme med et konkret forslag.
Oppositionen får ikke en fattigdomsgrænse i denne valgperiode, og møder hård kritik fra DF for ikke at komme med et konkret forslag.Foto: Colourbox
Morten Øyen
Fakta
Regeringen afviste en officiel dansk fattigdomsgrænse. Men blandt andet V- og K-socialordførerne har i stedet lagt seks "parametre" frem, som myndighederne skal have fokus på i fattigdomsbekæmpelsen. Disse er:

  • Hvis man har været på nedsat ydelse fra det offentlige i mere end 12 måneder, uanset om det er starthjælp eller kontanthjælp.
  • Hvis man får en diagnose på en psykisk sygdom.
  • Hvis man har et misbrug af alkohol eller stoffer.
  • Hvis et barn får et stort fravær fra skolen.
  • Hvis kommunen får kendskab til en sag om dårlig behandling af børn i en familie.
  • Og hvis en borger ufrivilligt mister sin bolig.
  • Modsat andre lande, Danmark ofte sammenligner sig med, så har Danmark ingen officiel definition af fattigdom eller en fattigdomsgrænse. Det har oppositionen ønsket at lave om på, og den fremsatte derfor et forslag i Folketinget om, at nedsætte en ekspertgruppe, der skal danne grundlaget for en officiel dansk fattigdomsgrænse.

    "Vi skal have en officiel fattigdomsgrænse for at få et overblik over fattigdommen og for at finde metoder og tiltag til at hjælpe disse mennesker," siger Yildiz Akdogan (S), der var en af forslagsstillerne.

    Fattigdom handler om økonomi
    Ifølge oppositionen er det på tide, man får en officiel fattigdomsgrænse:

    "Det er lidt sjovt, at man har en definition på, hvad det vil sige at være hjemløs, men man har ikke en definition på fattigdom," siger socialordfører for Det Radikale Venstre, Anne-Marie Geisler Andersen, og pointerer, at der er brug for en fælles definition af emnet:

    "Vi taler for tiden ikke om det samme, når vi taler fattigdom. Regeringen har gjort det til et spørgsmål om alt andet end økonomi. Men fattigdom handler om ressourcer. Det handler om kroner og øre," siger hun og bakkes op af SF's Özlem Cekic:

    "Vi vil tage et politisk ansvar og siger, at der skal være en fattigdomsgrænse".

    Eksperterne bestemmer
    Oppositionen har dog ikke lagt sig fast på, hvordan fattigdomsgrænsen skal udformes.

    "Det er politikernes ansvar at sætte en grænse, men det er op til eksperterne, hvor den skal ligge," siger Özlem Cekic.

    "Nej, vi har ikke lagt os fast på en bestemt grænse. Det er defor vi vil nedsætte et udvalg," siger Anne-Marie Geisler Andersen, der dog personligt har svært ved at se, at man kommer udenom et relativt mål for fattigdom.

    Hos Enhedslisten mener man også et relativt mål er nødvendigt, men ser gerne man også får et absolut mål for fattigdom:

    "Jeg mener også, man skal have en grænse på 5.380 kroner i måneden, efter man har betalt sin bolig. Når man har mindre end det, er man fattig og krav på hjælp, mener vi," siger Line Barfod.

    DF: De ved jo ikke, hvad de vil
    Forslaget fra oppositionen gav anledning til hård debat i folketingssalen, og endte med at blive sendt tilbage til Socialudvalget. Oppositionen slår dog fast overfor Altinget | Social, at hvis de vinder næste valg, vil en officiel fattigdomsgrænse blive en realitet.

    Hos Dansk Folkepari har man ikke meget tilovers for oppositionens forslag:

    "Det er under al kritik, at man kan rende og forgøgle folk, at hvis man får en fattigdomsgrænse, så kan man løse problemerne. Det er at gøre grin med folk," siger DF's Martin Henriksen.

    Ifølge Martin Henriksen er oppositionen ikke selv klar over, hvad den vil:

    "Oppositionen siger vi skal have en fattigdomsgrænse, men den ved ikke, hvordan den skal se ud. Socialdemokraterne har sagt det her siden 2004, men vi har stadig ikke noget at forholde os til," siger han og henviser til debatten i folketingssalen:

    "Hvis fem timers debat ikke er nok til at blive mere konkret, så er det godt nok en tynd kop te. Så burde man hellere have talt om, hvad man mere konkret kan gøre for de her mennesker med problemer - det er mere relevant," siger Martin Henriksen.
    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

    Omtalte personer

    Özlem Sara Cekic

    Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
    sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

    Line Barfod

    Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
    cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

    Martin Henriksen

    Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
    kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

    0:000:00