Asylansøgere bliver færre, men sygere

ASYL: På bare fire år er antallet af asylansøgere på de danske asylcentre halveret, selv om social- og sundhedsudgifterne er de samme, viser et notat fra Udlændingeservice.
Kasper Frandsen

Det koster samfundet mange penge, ja, men det mest bekymrende er, at det har utrolig mange menneskelige omkostninger, når de sidder der så mange år. Vi er nødt til at skabe mere indhold i tilværelsen.

Henrik Dam Kristensen (S)
Udlændinge- og integrationsordfører

Selv om antallet af indkvarterede årspersoner på de danske asylcentre er halveret, er social- og sundhedsudgifterne til asylcentrene uændret, dvs. 40 mio. kr. Det viser et nyt notat fra Udlændingeservice, skriver Berlingske.

Notatet viser også, at den gennemsnitlige opholdstid på asylcentrene i samme periode er steget fra 30 til 43 måneder.

Netop de meget omdiskuterede lange ophold er årsagen til, at sundhedsudgifter ikke er faldet, vurderer Ebbe Munk-Andersen, der er overlæge i Dansk Røde Kors' asylafdeling. Han mener, at et ophold på et asylcenter maksimalt burde være på 12 måneder.

Ventetiden bekymrer Socialdemokraterne:

"Det koster samfundet mange penge, ja, men det mest bekymrende er, at det har utrolig mange menneskelige omkostninger, når de sidder der så mange år. Vi er nødt til at skabe mere indhold i tilværelsen," siger udlændinge- og integrationsordfører Henrik Dam Kristensen til Berlingske.

Dans Folkeparti mener, at man i stedet bør gøre mest muligt for at sende de afviste asylansøgere hjem til deres fædreland.

"Socialdemokraterne, Radikale og SF har givet asylansøgerne falske forhåbninger om, at de kunne ende med at få asyl, hvis de blev her længe nok. Derfor tror jeg, nogen gerne vil blive her længere, selvom de bliver syge af det. Man skal i stedet skabe betingelser for, at de kan komme hjem hurtigst muligt," siger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Peter Skaarup.

0:000:00