Ellemann: Vi kan ikke regulere os ud af tillidskrisen

NY SERVICELOV: Tillidskrisen mellem især organisationer og kommuner bliver den helt store knast for en reform af serviceloven, mener KL og socialminister Karen Ellemann (V). Danske Handicaporganisationer vil først se forbedret retssikkerhed.   

Altinget afholdt konference om retssikkerheden for samfundets svageste. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) var en af oplægsholderne.
Altinget afholdt konference om retssikkerheden for samfundets svageste. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) var en af oplægsholderne.Foto: Kasper Frandsen/Altinget
Kasper Frandsen

Vi kan ikke regulere os frem til et tillidsfuldt samarbejde. Det samarbejde har svært ved at blomstre, når rehabilitering, selvhjulpenhed og inddragelse af civilsamfundet i nogens ører høres som synonymer for besparelser.

Karen Ellemann (V)
Social- og indenrigsminister

Denne gang skal det lykkes at lande en politisk aftale om en reform af serviceloven.

Det slog social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) fast under Altingets konference om udfordringerne med retssikkerheden for samfundets svageste, som har været udfordret af besparelser og høje fejlprocenter i kommunerne.

I 2014 måtte daværende socialminister Manu Sareen (R) nemlig kaste håndklædet i ringen, da parti efter parti trak støtten til en reform af servicelovens voksenbestemmelser, i takt med at kritikken fra især de sociale organisationer bare tog til.

Dokumentation

Reform af serviceloven
Regeringen har igangsat en reform af serviceloven ift. især uddeling af ydelser og hjælp til udsatte voksne og handicappede, som regeringen har aftalt med KL. 

Den tidligere SR-regering forsøgte også at forenkle voksenområdet, men måtte smide håndklædet i ringen, efter at parti efter parti droppede støtten på grund af især hård kritik fra de sociale organisationer af, at ændringerne risikerede at udhule retssikkerheden.

Prøver igen
Men nu prøver V-regeringen med Karen Ellemann i spidsen igen.

Målet er blandt andet at sikre, at hjælpen i højere grad rettes mod at få folk i uddannelse eller job. Desuden skal indsatsen være mere helhedsorienteret, og så skal kommunerne bedre kunne styre og prioritere udgifterne til området, står der i kommissoriet, som Altinget er i besiddelse af.

Det skal blandt andet ske ved at samle en række ydelser i én bestemmelse.

Reformen skal sikre, at serviceloven understøtter følgende ting: en helhedsorienteret indsats, en progressionsorienteret indsats, ubureaukratisk sagsbehandling, borgernes retssikkerhed samt bedre økonomisk styring.

Derfor skal den indeholde følgende elementer: en revideret formålsbestemmelse, en udredningsparagraf og samling af en række ydelser i én bestemmelse, systematisk brug af handleplaner, afbureaukratisering og automatisering.

Arbejdet med reformen gennemføres af Social- og Indenrigsministeriet og Finansministeriet med inddragelse af KL og Danske Handicaporganisationer.

Desuden tilknyttes en følgegruppe med kommunale repræsentanter, repræsentanter fra KL, repræsentanter fra Danske Handicaporganisationer samt én repræsentant fra hhv. Socialrådgiverne og Rådet for Socialt Udsatte.

De politiske forhandlinger forventes at starte i august-september 2016.

Kilde: Kommissorium for revision af serviceloven på voksenområdet


0:000:00