Ellen Trane om ny ligestillingsplan: Ikke brug for lovgivning

FRIVILLIGESTILLING: Regeringen vil fremme fædrebarsel med ny ligestillingsstrategi. Men det skal ske ved at fremhæve gode eksempler og gennem dialog med erhvervslivet frem for tvang. Udspillet får lunken modtagelse i LO.

Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby præsenterede torsdag regeringens nye udspil på ligestillingsområdet.
Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby præsenterede torsdag regeringens nye udspil på ligestillingsområdet.Foto: Flemming Leitorp
Søren Elkrog Friis

Mens regeringen kæmper for at genfinde stabiliteten i sit parlamentariske grundlag, udgav Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling torsdag i al stilfærdighed en ny handlingsplan for ligestilling.

Udspillet udstikker kursen for regeringens ligestillingsindsats i de kommende år.

Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) fremhæver fædrebarsel som et centralt indsatsområde for regeringen. Men det skal ske ad frivillighedens vej - og ikke som den tidligere regerings kuldsejlede forsøg på at indføre øremærket barsel til mænd.

I stedet vil ministeren i samarbejde med erhvervslivet lancere en kampagne, som fremhæver virksomheder med godt greb om mænds barsel.

Fakta
  • I Danmark tager fædre omkring otte procent af orloven, mens tallet i Sverige og Island er henholdsvis 24 procent og 35 procent.
  • Andelen af fædre, der holder en del af den fælles barselsorlov, har været svagt stigende fra 35 procent i 2009 til 37 procent i 2013.
  • Blandt de dagpengeberettigede fædre, der blev fædre i 2013, holdt 45 procent udelukkende fædreorloven på de 14 dage efter fødslen.

Kilde: Uvm.dk

”Den enkelte familie skal selv beslutte, hvordan den prioriterer og fordeler barsel. Derfor skal vi holde fast i, at det er frivilligt. Der er ikke brug for lovgivning. Men jeg glæder mig over, at erhvervslivet vil være med til at sætte fokus på mænd og barsel, og det understreger netop, at virksomhederne ved, at ligestilling og gode barselsforhold for både mandlige og kvindelige ansatte er en del af en aktiv medarbejder- og rekrutteringspolitik," siger Ellen Trane Nørby.

Telegigant sender mænd hjem med pusletaske
Ministeren fremhæver blandt andet TDC som en virksomhed, der har knækket koden til øget ligestilling på barselsområdet. Det er blandt andet sket gennem kampagnen 'Fars Kram', hvor mandlige ansatte oplyses om deres rettigheder, og nybagte fædre har fået forbedrede vilkår under barselsorlov - og en pusletaske.

Der er mange gode hensigter, men jeg har svært ved at se, hvad det er for nogen tiltag, som skal bære dem igennem.

Nanna Højlund
Næstformand, LO

Det har betydet, at antallet af fædre i TDC, som holder barsel, er steget fra 13 procent i 2002 til 85 procent i 2015.

Men kigger man på det danske arbejdsmarked generelt, er der langt fra TDC-tilstande alle steder.

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2013 stadig kun 37 procent af de danske fædre, som holdt en del af den fælles forældreorlov. Det er en lille fremgang siden 2009, hvor 35 procent koblede midlertidigt ud af karrieren for at skifte ble på arvingen.

I gennemsnit tager danske fædre otte procent af den fælles barselsorlov. Det er langt fra niveauet i Sverige, hvor 24 procent går til fædrene, og endnu længere fra Island, hvor 35 procent af barslen går til mænd.

"Det er ikke alle steder, der er tradition for, at mænd tager barsel. En kulturændring og et lille skub til mændene skulle gerne betyde, at alle kender mulighederne og ikke ender med at fortryde, at de ikke benyttede sig af mulighederne, når ungerne når teenagealderen. Grundlæggende handler det om at give familierne et reelt frit valg,” siger Ellen Trane Nørby.

LO: Ingen vej uden om lovgivning
I hovedorganisationen LO får regerings ligestillings-plan en lunken modtagelse.

"Der er mange gode hensigter, men jeg har svært ved at se, hvad det er for nogen tiltag, som skal bære dem igennem," siger næstformand Nanna Højlund.

Den planlagte kampagne for mere fædrebarsel er et fint initiativ, men det kan ikke stå alene, mener LO.

"Jeg vil da hilse velkommen, at man bruger gode eksempler til at skabe flere gode eksempler. Men det er samtidig en lidt elitær tilgang, som glemmer ham, som går ude på byggepladsen eller på den lille industrivirksomhed, hvor sådan en kampagne nok får ret svært at slå igennem," siger Nanna Højlund.

Sammenlignet med for eksempel Sverige går det for langsomt med at få danske fædre til at tage mere barsel, understreger Nanna Højlund. Hvis man for alvor vil skubbe danske fædre hjem på barsel, er der ingen vej uden om lovgivning, mener hun.

"Det handler ikke om tvungen fædrebarsel, men om at give mænd og kvinder mere lige rettigheder til at være forældre. Og her er lovgivning et vigtigt håndtag, hvis man vil sikre, at mænd ikke skal spørge både deres kone og deres arbejdsgiver om lov til at holde barsel. Det er meget svært for mig at forstå, at man ikke som liberal minister synes, at det er rimeligt," siger hun.

Generelt mener LO, at der er sket store tilbageskridt for ligestillingen under Venstre-regeringen, som har lukket den nyetablerede barselsfond for selvstændige og rullet skærpede krav til kønsopdelt lønstatistik for virksomheder tilbage.

Dokumentation

Sådan vil regeringen fremme ligestilling på arbejdsmarkedet

Torsdag udgav Ministeriet for Børn, Unge og Ligestilling en ny perspektiv- og handlingsplan for ligestilling, som skal udstikke rammerne for regeringens arbejde med ligestilling i de kommende år.

Følgende indsatser skal fremme og understætte ligestilling på arbejdsmarkedet:

Fremme af ligestilling for børn og unge i skole og uddannelse: Ministeren vil nedsætte en arbejdsgruppe bestående af relevante aktører på uddannelses- og skoleområdet, som skal udarbejde en kortlægning af udfordringer i forhold til piger og drenges lige muligheder og relevante initiativer til at imødegå disse udfordringer.

Ligestilling i dagtilbud og mandlige pædagoger: Der igangsættes en kampagne med inddragelse af blandt andre KL, BUPL og professionshøjskoler. Kampagnen vil blandt andet indeholde informationsmateriale rettet mod daginstitutioner og kommuner om mangfoldighed i medarbejderskaren, og hvordan mandlige pædagoger kan tiltrækkes og fastholdes. Samtidig udbredes erfaringerne
fra ”Puljen til fremme af mangfoldighed og flere mandlige pædagoger i daginstitutioner” til landets kommuner og daginstitutioner – blandt andet gennem en erfaringsopsamling med gode eksempler og anbefalinger.

Dialog med erhvervslivet om orlov for fædre: Ministeren vil gå i dialog med blandt andre virksomheder og erhvervsorganisationer, om hvordan virksomheder, der går foran med gode eksempler kan inspirere og fremme, at mænd i højere grad anvender muligheden for at tage fædre- og forældreorlov. Der vil blive taget udgangspunkt i frivillige tiltag, herunder oplysnings- og debatskabende aktiviteter, og dialogen vil være inspireret af tidligere samarbejder med virksomheder og erhvervsliv om kvinder i ledelse.

Opdateret viden om udviklingen i det kønsopdelte arbejdsmarked: Der offentliggøres en kortlægning af udviklingen i det kønsopdelte arbejdsmarked, som ved at se nærmere på overgange mellem uddannelse og sektorplacering, giver indblik i sektor- og branchemobilitet for de faglige delarbejdsmarkeder samt sammenhængen med det kønsopdelte uddannelsesvalg. Kønsopdelte ligelønsstatistikker målrettes mod virksomheder med mindst 35 lønmodtagere og mindst 10 af hvert køn med samme arbejdsfunktion. Virksomhederne vil som udgangspunkt automatisk og gratis få tilsendt kønsopdelt lønstatistik fra Danmarks Statistik eller en arbejdsgiverorganisation til brug for information og høring af lønmodtagerne om lønforskelle mellem mænd og kvinder på virksomheden.

Opfølgning på ”Den danske model for en mere ligelig kønsfordeling i bestyrelser”: Regeringen vil fortsat følge udviklingen i kønssammensætningen i ledelse og bestyrelser. Der iværksættes endvidere en kvalitativ undersøgelse af, hvilke barrierer virksomhederne oplever i forhold til at få en mere ligelig fordeling af kvinder og mænd i ledelsen af de største danske virksomheder. Initiativet iværksættes i samarbejde med relevante interessenter for at undersøge, hvilke yderligere tiltag der kan hjælpe virksomhederne til at opnå yderligere fremskridt. Der vil løbende blive samlet op på resultaterne og udviklingen, og i 2017 foretages en evaluering af reglerne for at se, om reglerne har medvirket til en positiv udvikling.

Fokus på køn og ligestilling i de offentlige ydelser i stat, regioner og kommuner: Resultaterne af ligestillingsredegørelserne for 2015 præsenteres på ministeriets hjemmeside "ligestillingidanmark.dk”. Arbejdet med at styrke kommunerne i at medtænke køn i de borgerrettede ydelser fortsættes, og der samles blandt andet op på erfaringerne i fem kommunale projekter under Pulje til fremme af ligestilling. Samtidig videreudvikles samarbejdet på tværs af ministerier om viden og kompetencer i forhold til ligestillingsvurdering af lovforslag.

Styrket adgang til data og nøgletal om udviklingen i ligestilling: Der igangsættes i samarbejde med blandt andre Danmarks Statistik et udviklingsarbejde vedrørende centrale nøgletal om ligestilling på baggrund af allerede eksisterende data inden for blandt andet uddannelse, arbejdsmarked, ledelse og repræsentation og sundhed.

Det offentliges digitale kommunikation med forældre: Digitaliseringsstyrelsen, KL, Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling og Social- og Indenrigsministeriet har aftalt, at KL udfærdiger en vejledning til kommunerne for at imødekomme den usikkerhed, som en række kommuner har om rammerne for deres digitale kommunikation af informationer til begge forældre. De relevante fagministerier bidrager til udarbejdelsen af vejledningen.

Undersøgelse af udbetalingsreglerne for børne- og ungeydelsen: Skatteministeren vil undersøge, hvilke muligheder der er for at ændre på udbetalingsreglerne for børne- og ungeydelsen (”børnechecken”). De nuværende udbetalingsregler har blandt andet været kritiseret ud fra ligestillingsmæssige betragtninger. Efter de nuværende regler udbetales børnechecken som udgangspunkt automatisk til barnets mor. Ydelsen kan dog i visse tilfælde udbetales til faren, blandt andet hvis faren har forældremyndigheden alene, eller hvis barnet bor hos faren. Det forventes, at en analyse af mulighederne for en ændring af udbetalingsreglerne vil foreligge efter sommerferien.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Nanna Højlund

Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), forkvinde, Sosu H (2018-), medlem, 2030-panelet, formand, Arbejdermuseet
pædagogmedhjælper, Master i public administration (CBS 2013)

0:000:00