Flere udsættelser i provinskommunerne

KORT NYT: Mens antallet af boligudsættelser er faldet på landsplan, har provinsen og omegnskommunerne til København oplevet en stigning i perioden 2007 til 2013. Større fokus på svage lejere kunne forhindre udsættelserne, konkluderer SFI.

Nikita Selvig
Fakta
Fra 2007 til 2013 blev ca. 27.000 lejere sat på gaden.  

I Fogedsager begærer udlejeren lejeren sat ud af boligen. Ofte på grund af manglende betaling af huslejen.

Effektive udsættelser er fogedsager, der ender med, at fogeden sammen med låsesmed, flyttemænd og politi fysisk møder op på bopælen og sætter lejeren ud af boligen.
 
Hver fjerde lejer, der sættes på gaden, er mellem 18 og 24 år.  

6 ud af 10 lejere med effektive udsættelser er enlige mænd.  

Børnefamilier udgjorde 20 procent af de lejere, som blev sat ud af deres bolig i 2008. I 2013 var tallet 17 procent.  

Kilde: ”Udsættelser af lejere – Udvikling og benchmarking. Lejere berørt af fogedsager og udsættelser i perioden 2007-13”

Mere end halvdelen af alle effektive boligudsættelser sker i provinskommunerne, mens kun 15 procent af udsættelserne sker i Københavns og Frederiksberg Kommune. Det viser en ny undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har lavet for Ministeriet for By-, Bolig- og Landdistrikter.

Rapporten viser ellers, at antallet af boligudsættelser på landsplan er faldet. Fra 3.582 effektive udsættelser i 2007 til 3.465 udsættelser i 2013. Men faldet i effektive udsættelser sker hovedsageligt i København, Frederiksberg og i de fire næststørste byer, mens provinskommunerne omvendt har oplevet en stigning i antallet af udsættelser.

Flere udsættelser end forventet
SFI har sammenlignet det faktisk antal udsættelser med, hvad man ville forvente af antal udsættelser på baggrund af eksempelvis kommunens borgersammensætning, boligmarkedet samt kommunens størrelse.

0:000:00