Debat

Kampen mod hjemløshed til debat

PRÆSENTATION: Regeringen vil reducere antallet af hjemløse med 25 procent frem mod 2020. Socialdebatten sætter fokus på, hvordan målsætningen kan lykkes. Læs mere her og mød panelet.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I løbet af fire år er hjemløsheden i Danmark steget fra godt 5.000 borgere i 2009 til 5.800 borgere i 2013. Dette på trods af, at hjemløsestrategien har været gennemført i samme periode og netop er udløbet.  

I et af de sociale 2020-mål vil regeringen reducere antallet af hjemløse med 25 procent. Her lægger de op til, at kommunerne skal videreføre metoder fra hjemløsestrategien og have et særligt fokus på forebyggelse.

Men hjemløshed er en stor udfordring, og andre faktorer end en manglende bolig spiller ind. Spørgsmålet er, hvordan regeringens målsætning om at sænke antallet af hjemløse kan lykkes?

Altinget | Social har i den kommende måned valgt at fokusere på kampen mod hjemløshed.

Fakta

Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område. 

Fra 31. oktober og en måned frem handler Socialdebatten om kampen mod hjemløshed. 

Se debatten her.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

 

Alle er velkomne til at blande sig i debatten. Send en mail til [email protected].

Det nye debatpanel består af syv personer, som har særlig viden inden for socialområdet.

Læs mere om panelet her:

<img align="left" src="@navn=maja panduro@" />Maja Panduro, socialordfører for Socialdemokraterne.
Maja Panduro har en 
bachelor i statskundskab. Hendes politiske karriere satte for alvor i gang, da hun blev byrådsmedlem i Randers Kommune i 2005. Ved valget i 2007 stillede hun op som kandidat for Randers Sydkredsen, men blev først folketingsmedlem for Socialdemokraterne i Østjyllands Storkreds i 2009. Maja Panduro er på også medlem af Socialudvalget, Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik og Udvalget til Valgs Prøvelse. Desuden er hun næstformand for Udenrigsudvalget. Ud over at være socialordfører er Maja Panduro også handicapordfører.

<img align="left" src="@navn=lars benjaminsen@" />Lars Benjaminsen, forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).
Lars Benjaminsen forsker i social eksklusion og har lavet en række undersøgelser om hjemløshed, herunder de fire nationale kortlægninger af hjemløshed, der er gennemført siden 2007. Han har også forsket i sociale metoder på hjemløseområdet og været med til at evaluere den nationale hjemløsestrategi. Lars Benjaminsen er også er medlem af European Observatory on Homelessness, en forskergruppe, der følger udviklingen i hjemløshed i Europa. Derudover er han bestyrelsesmedlem i projekt UDENFOR.

<img align="left" src="@navn=morten skov mogensen@" />Morten Skov Mogensen, generalsekretær for KFUM’s Sociale Arbejde.
Morten Skov Mogensen er uddannet cand.scient.pol. og har været generalsekretær for KFUM’s Sociale Arbejde siden 2012. KFUM’s Sociale Arbejde består af 66 institutioner i form af sociale caféer, væresteder, bosteder for hjemløse, daginstitutioner, behandlingssteder inden for alkoholmisbrug, ludomani, seksuelt misbrug, socialøkonomiske virksomheder samt en række rådgivningstilbud for mennesker i udsatte livssituationer. KFUM’s Sociale Arbejde omfatter ca. 600 medarbejdere og 2000 frivillige.

<img align="left" src="@navn=susanne kvolsgaard@" />Susanne Kvolsgaard, socialcenterchef i Odense Kommune.
Susanne er uddannet socialrådgiver og har fungeret som chef for Socialcentret siden 2005. Som socialcenterchef er hun ansvarlig for levering af tilbud og indsatser i forhold til socialt udsatte medborgere. Dette er bl.a. alkohol og stofbehandling, forsorgshjem, krisecenter, bostøtte, opsøgende arbejde, sundhedscenter, samarbejde med frivillige m.v. Hun skriver, at hun har et særligt fokus på, hvordan man faciliterer og understøtter udsatte medborgere i at blive "herre i eget liv " og skabe en meningsfuld tilværelse på de præmisser, den enkelte tillægger værdi.  

<img align="left" src="@navn=flemming nielsen@" />Flemming Nielsen, socialchef i Frederiksberg Kommune.
Flemming Nielsen er uddannet cand.scient.pol og har en ph.d. Hans arbejdsområde er det specialiserede voksenområde. Det spænder fra handicappede til psykisk- og socialt udsatte. Han har både ansvaret for myndighedsdelen (sagsbehandlerne) og tilbuddene i Frederiksberg Kommune til målgruppen. Flemming Nielsen har været beskæftiget inden for socialområdet de seneste 30 år – primært på børne- og voksenområdet og har været leder gennem de sidste 11 år. Han har desuden tidligere været ansat i henholdsvis Københavns Kommune og Rudersdal Kommune.

<img align="left" src="@navn=per kragh@" />Per Kragh, formand for SAND – De hjemløses landsorganisation.
Alle medlemmer i SAND er enten tidligere eller nuværende hjemløse. Per Kragh skriver, at han med udgangspunkt i egne erfaringer, arbejder på at sætte fokus på hjemløshed i Danmark – blandt andet i relation til emner som forebyggelse, boliger og efterværn. Men også hele spørgsmålet om, hvorfor et rigt samfund som det danske genererer stadigt flere hjemløse, optager ham meget. I SAND bliver de tit spurgt, om det er muligt at komme hjemløsheden helt til livs. Et skridt på vejen ville være at gøre op med forestillingen om, at man løser hjemløsheden blot ved at give folk en bolig.

<img align="left" src="@navn=cliff kaltoft@" />Cliff Kaltoft, sekretariatschef, Landsforeningen af VæreSteder.
Som navnet antyder, repræsenterer foreningen landets mange væresteder for socialt udsatte. Landsforeningen er ikke kun fokuseret på selve værestederne, men blander sig også i samfundsdebatten om de udsattes vilkår generelt. Landsforeningen er samtidig også et landsdækkende netværk for lederne af værestederne. Cliff Kaltoft var med til at etablere Landsforeningen af VæreSteder i 1998 og har siden dag ét været sekretariatschef i foreningen.

<img align="left" src="@navn=ninna hoegh@" />Ninna Hoegh, direktør for projekt UDENFOR.
Ninna Hoegh er uddannet cand.ling.merc. Projekt UDENFOR er en fond, som arbejder med hjemløse på flere fronter. Det direkte arbejde med hjemløse på gadeplan kombineres med forskning, undervisning og debatskabende aktiviteter om hjemløshed og social udstødelse. Målet er at informere befolkningen om hjemløshed og udstødelse, samtidig med at der arbejdes socialpolitisk i Danmark og til dels også på EU-niveau. Ninna Hoegh er desuden medlem af Landsledelsen i Socialpolitisk Forening.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maja Panduro Kyk

Kommunikationschef, Det Centrale Handicapråd og Frivilligrådet (Orlov)
cand.mag. i Culture, Communication and Globalization, AAU (2021)

Morten Skov Mogensen

Generalsekretær, Blå Kors,
Cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004) og Master i Offentlig Ledelse (AU/SDU 2017)

0:000:00