KL: Fri os for økonomisk straf

BØDER: Kommunerne overholder rettidigheden, også hvis de ikke har en pistol for panden. Det mener KL, som opfordrer til at afskaffe refusionsstraffen. Under ingen omstændigheder, lyder det fra S og V.
Kommunerne overholder rettidigheden, uanset om de risikerer økonomisk straf eller ej, lyder det fra KL, der vil have afskaffet refusionsstraffen.
Kommunerne overholder rettidigheden, uanset om de risikerer økonomisk straf eller ej, lyder det fra KL, der vil have afskaffet refusionsstraffen.Foto: Colourbox

Det her viser, at vi ikke behøver have revolveren i ryggen for at leve op til aftalerne.

Erik Nielsen (S)
Formand for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg
Fakta
REFUSIONSSTRAFFEN

Hvis en kommune ikke overholder sin pligt til at afholde bestemte samtaler med borgere inden for bestemte tidsfrister, bliver de pålagt refusionsstraffen.

Det betyder, at kommunen ikke får refunderet den del af borgerens overførselsindkomst, som ellers ville blive refunderet af staten.

Straffen bliver regnet på dagsbasis. Det vil sige, at for hver dag, kommunen overskrider tidsfristen, bliver "bøden" større.

Refusionsstraffen gælder:

- Hvis første aktiveringstilbud og gentagen aktivering af a-dagpengemodtagere ikke sker rettidigt.

- Hvis jobsamtaler og aktiveringstilbud til kontanthjælpsmodtagere ikke sker rettidigt.

- Hvis dokumentationen for, at en person efter 12 måneder fortsat er berettiget til fleksjob, ikke opfylder kravene i lovgivningen, mister kommunen mulighed for at få refusion af ydelsen til den pågældende person i 36 måneder.


FORSØGET

Som en del af trepartsaftalen fra september 2008 blev det aftalt at lave et toårigt forsøg med at fjerne refusionsstraffen på sygedagpengeområdet.

Formålet var at se, om kommunerne som helhed overholdt opfølgningsforpligtelsen, hvis straffen ikke eksisterede.

Forsøget på sygedagpengeområdet løber fra 1. januar 2010 til den 31. december 2012.


Kilde: Altinget.dk og KL
Kommunerne holder deres samtaler med borgerne til tiden, også selvom de ikke bliver straffet for at lade være. Det mener KL, som opfordrer politikerne til at afskaffe den såkaldte refusionsstraf, som falder, hvis kommunerne ikke afholder bestemte samtaler og aktiveringstilbud til tiden.

I 90 procent af sagerne overholder kommunerne rettidigheden, også selvom der ikke er en straf for at overtræde den. Det viser et landsdækkende forsøg, hvor kommunerne er blevet fritaget fra straf, hvis en sygedagpengemodtager ikke fik sin opfølgningssamtale til tiden.

"Det her viser, at vi ikke behøver have revolveren i ryggen for at leve op til aftalerne. Så slip kommunerne fri for refusionsstraffen, og mål os på resultater i stedet for procedurer," siger Erik Nielsen (S), formand for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg.

På grund af refusionsstraffen bruger kommunerne mange ressourcer på kontrol og administration, mener Erik Nielsen. Han opfordrer derfor politikerne til at afskaffe straffen inden for både sygedagpenge-, kontanthjælps-, dagpenge- og fleksjobområdet.

0:000:00