Debat

København svigter unge kriminelle nordjyder

DEBAT: Københavns Kommune bør også tilpasse kapaciteten på deres sikrede institutioner for at skabe rum til de kriminelle unge i Nordjylland, skriver Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Socialborgmester Mikkel Warmings udtalelse om, at en tilpasning af kapaciteten på sikrede institutioner på landsplan er "knaldende idiotisk", ærgrer Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Socialborgmester Mikkel Warmings udtalelse om, at en tilpasning af kapaciteten på sikrede institutioner på landsplan er "knaldende idiotisk", ærgrer Ulla Astman, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De sidste par års fald i ungdomskriminaliteten har så på landsplan betydet en mindsket efterspørgsel på pladserne. Det er kun glædeligt, og det betyder selvfølgelig, at vi i fællesskab i de fem regioner og i Københavns Kommune skal tilpasse kapaciteten, så der landet over hverken er for mange eller for få pladser til unge, der er røget ud i kriminalitet

Ulla Astman
Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg
Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN!
Send en mail til [email protected]

Af Ulla Astman (S)
Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg

Sidste år åbnede en ny sikret institution i Nordjylland, og nordjyske unge behøver derfor ikke længere overnatte i fængslet. Knaldende idiotisk? Snarere hamrende godt!
 
Med en belægningsprocent på knap 90 ved årsskiftet topper den nye sikrede institution Kompasset i Nordjylland de her dage listen over godt belagte sikrede institutioner til kriminelle unge i Danmark.

Kompasset åbnede bare i september sidste år og er dermed det nyeste bud på en sikret institution, der kan levere en kvalificeret indsats for at hjælpe unge ud af kriminalitet og bringe dem tilbage på normalsporet. At man samtidig, på så få måneder sidste år, nåede en så høj belægning viser, at der var et reelt behov i Nordjylland. Et behov, som vi nu kan efterkomme.
 
Før Kompasset åbnede var der ingen sikrede institutioner i hele Nordjylland. Det betød lange transportture for politiet, og ofte måtte de varetægtsfængsle de unge i en kortere periode i et voksenfængsel. Sidstnævnte er stik imod intentionerne med de sikrede institutioner. De er jo netop til for at holde de unge ude af fængslet og dermed overholde FN’s konvention om børns rettigheder.
 
Opgradering af kapacitet
Den nye institution i Nordjylland er et led i den opgradering af den samlede kapacitet på området, der er sket over en årrække – både hvad angår kvalitet og volumen. I nogle år haltede vi i regionerne sammen med Københavns Kommune bagefter med antallet af pladser, men de seneste tal viser, at vi ultimo 2012 ligger rigtigt med en gennemsnitlig belægning på institutionerne på 89 procent – en smule højere end målet på 85 procent.
 
De sidste par års fald i ungdomskriminaliteten har så på landsplan betydet en mindsket efterspørgsel på pladserne. Det er kun glædeligt, og det betyder selvfølgelig, at vi i fællesskab i de fem regioner og i Københavns Kommune skal tilpasse kapaciteten, så der landet over hverken er for mange eller for få pladser til unge, der er røget ud i kriminalitet.
 
Borgmesters manglende solidaritet
Det siger sig selv, at vi i Nordjylland er utrolig glade for, at vi nu har fået en sikret institution. Særligt er vi glade på de unges vegne – de slipper for en eller flere overnatninger i spjældet. Og så er vi glade for, at de øvrige regioner solidarisk tilpassede kapaciteten, i takt med at vores byggeri skød i vejret. Det betød, at man nogle steder måtte lukke pladser for til gengæld at hjælpe nordjyske unge, der er på vej ud på en kriminel løbebane. Det blev der fint taget ansvar for i regionerne.
 
Knap så muntre er vi, når socialborgmester Mikkel Warming (EL) på vegne af Københavns Kommune forleden i et anfald af akut københavneri kaldte det ”knaldende idiotisk”, at vi, for at kunne hjælpe unge i Nordjylland, ud over regionerne, også bad København – som regionerne deler opgaven og ansvaret med - om at bidrage til den solidariske øvelse med at tilpasse kapaciteten. Men helt til Nordjylland rækker Mikkel Warmings solidaritet tilsyneladende ikke.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00