Debat

SF: Fritidsjob skaber bedre integration

Karina Lorentzen Dehnhardt
Karina Lorentzen DehnhardtMF (SF)

DEBAT: Der skal gøres mere for at få de unge med indvandrerbaggrund ud i et fritidsjob. Indsatsen er allerede i gang, men bør udbredes til endnu flere udsatte boligområder. Det skriver Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), partiets integrationsordfører.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Integrationsordfører

En god integration skal starte så tidligt som muligt i livet. I SF er vi overbeviste om, at en vellykket integrationsindsats i både daginstitutioner og skoler er afgørende for, hvordan det senere i livet går unge med en indvandrerbaggrund med at få en uddannelse og et job. I den forbindelse kan et fritidsjob spille en vigtig rolle.

Jeg mener derfor, at så snart unge med en indvandrerbaggrund kommer i alderen 16-18 år, skal vi gøre en større indsats for at få dem ud i et fritidsjob. Og vi er nødt til at gøre en indsats, for mange har ikke det netværk og de erfaringer, de etnisk danske unge har at trække på. Der er ikke lige en mor eller far som kender nogen, som kender nogen, der mangler en opvasker eller flaskedreng, og derfor kommer fritidsjob ikke nemt til målgruppen.

Vi har allerede set gode eksempler på, at et samarbejde mellem kommunen, boligselskaber og Foreningen Nydansker har givet de 15-17-årige erhvervserfaring gennem fritidsjob med hjælp fra boligsociale medarbejdere som brobyggere mellem den unge og arbejdsstederne. Det medvirker til at skabe en bedre arbejdskultur hos den unge, og det er afgørende i arbejdet med at bringe alle unge i job eller uddannelse.

Indsatsen er allerede i gang rundt om i landet. Men ordningen skal udbredes til flere – gerne alle - udsatte boligområder, idet en betydelig andel af de unge får en uddannelse, når de har haft et fritidsjob. Og uddannelse er nøglen til det danske arbejdsmarked og et liv uden den kontanthjælp, alt for mange ender på.

En gevinst for alle
Det handler grundlæggende om at være en del af en almindelig hverdag på en arbejdsplads, få danske kollegaer og ikke mindst være med til at bidrage til fællesskabet.

Det handler om at investere i mennesker, og her skal vi som samfund også være villige til at lave langsigtede menneskelige investeringer.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Integrationsordfører

Jeg har i februar besøgt en almennyttig boligforening i Haderslev, hvor man som en del af den boligsociale indsats hjælper unge med at få et fritidsjob. Her har den 16-årige Jussef fået job i den lokale Kiwi. Bestyreren er meget tilfreds med sin medarbejder, Jussef får nye kompetencer, og samtidig kan han fungere som forbillede for andre.

Et fritidsjob giver unge nogle grundlæggende færdigheder, som er guld værd, når man senere i livet skal tage en uddannelse og videre ud på en arbejdsplads. Derudover giver det en god oplevelse, når man selv tjener sine egne penge.

Derfor vil vi i SF gerne være med til at se på, hvordan vi kan udbrede formidlingen af fritidsjob til unge med en indvandrerbaggrund til flere kommuner og udsatte boligområder. Det er en stor succes, fordi det ikke bare gør den unge mere arbejdsmarkedsparat, men samtidig kan det være med til at forhindre, at unge kommer ud på et sidespor.

Det handler om at investere i mennesker, og her skal vi som samfund også være villige til at lave langsigtede menneskelige investeringer. Det vil både være en gevinst for den enkelte og for samfundsøkonomien som helhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00