Debat

Socialdebatten sætter fokus på radikalisering

PRÆSENTATION: Radikalisering har i en længere periode stået højt på dagsordenen hos politikere og praktikere på socialområdet. Socialdebatten tager i den kommende måned emnet op til debat. Læs mere her og mød panelet.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Radikalisering af særligt unge mænd har i de senere år været et højt debatteret emne i relation til bl.a. bandekriminalitet, terroraktiviteter og deltagelse i krigen i Syrien.

Fra politisk side har emnet fået konkret opmærksomhed på en række forskellige måder – bl.a. med forslag om rejseforbud til Syrien og Nordirak, opkvalificering af medarbejdere i PSP-samarbejdet, forebyggende indsats med inddragelse af tidligere syrienskrigere og i regeringens seneste forslag til en anti-terrorpakke med forslag om øget adskillelse af indsatte i landets fængsler.

Samtidig lader befolkningen til at være splittede i spørgsmålet om, hvorvidt samfundet har et medansvar, når unge bliver radikaliserede. I en aktuel meningsmåling foretaget af Wilke fremgår det, at 44 procent af danskerne mener, at samfundet har et medansvar, mens 44,5 procent ikke mener, at samfundet har et ansvar for unges radikalisering.

Men hvad kan der gøres fremadrettet? Hvad kan der gøres nu? Hvor ligger de væsentligste udfordringer? Hvem bærer et ansvar, og er det overhovedet relevant at tale om ansvar? Der lader til at være politisk velvilje til at gøre noget, men hvor meget kræver det, og hvad gør man eventuelt forkert i dag?

Altinget: social giver nu bolden videre!

 

Manu SareenManu Sareen (R), minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold
Manu Sareen er uddannet socialpædagog. Han påbegyndte sin politiske karriere, da han i 2002 blev medlem af Borgerrepræsentationen i København. I 2005 stillede Manu Sareen op som kandidat for Radikale Venstre i Vesterbrokredsen og blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2011. Samme år blev han udnævnt til minister for ligestilling og kirke og minister for nordisk samarbejde. I 2014 blev Manu Sareens ministerområde ændret til børn, ligestilling, integration og sociale forhold.

 

Søren Pape PoulsenSøren Pape Poulsen (K), politisk leder og partiformand
Søren Pape Poulsen er uddannet speditør hos Grundfos. Fra 1999 til 2010 arbejde han som lærer. Hans politiske karriere begyndte i 2002, hvor han blev valgt ind i byrådet i Bjerringbro Kommune for Det Konservative Folkeparti . I 2010 blev han borgmester i Viborg Kommune. Da han blev valgt som politisk leder for Det Konservative Folkeparti i august 2014, valgte han at fratræde som borgmester. Han arbejder for et tryggere og friere Danmark, hvor vi tør give ansvaret tilbage til danskerne.

 

Jesper ChristensenJesper Christensen (S), Københavns socialborgmester
Jesper Christensen har studeret datalogi og har boet hele sit liv i Tingbjerg i det nordvestlige København. Han har siddet i Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne siden 2001, hvor han bl.a. har været sit partis gruppeformand. I 2013 blev han socialborgmester samme sted. Han skriver, at han arbejder for at skabe en sammenhængende by med lige muligheder for alle københavnere.

 

Peter SkaarupPeter Skaarup (DF), gruppeformand og retsordfører
Peter Skaarups politiske karriere startede hos Fremskridtspartiet, men han valgte i 1995 at forlade partiet og stifte Dansk Folkeparti sammen med andre tidligere medlemmer. Fra 1995 til 1998 var han sekretariatschef for partiet, men da han blev valgt til Folketinget, forlod han denne post. I 2012 blev han partiets gruppeformand og besidder desuden posten som partiets retsordfører. Han er desuden næstformand for Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik.

 

Karina Lorentzen DehnhardtKarina Lorentzen Dehnhardt (SF), retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg
Karina Lorentzen Dehnhardt er uddannet lærer fra Haderslev Statsseminarium. Inden hun blev lærer, blev hun også uddannet akademiøkonom fra Esbjerg Business College med speciale i handel med Østeuropa. Hun blev første gang valgt ind i Folketinget for Socialistisk Folkeparti i 2007. I dag er hun bl.a. formand for Retsudvalget og også integrations-, menneskerettigheds- og grundlovsordfører.

 

Manni CroneManni Crone, seniorforsker, DIIS
Manni Crone er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og tidligere fuldmægtig i Udenrigsministeriet. Siden 2003 har hun forsket i islamisme, terrorisme og radikalisering i Europa. I øjeblikket har hun særligt fokus på terrorgruppers brug af videoer samt terrorbekæmpelse i Europa, Nordafrika og Sahel. Manni Crone er desuden koordinator for en finanslovsbevilling til forskning i terrorisme og radikalisering ved DIIS.

 

Majbrit Beran BerlauMajbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening
Majbritt Berlau er uddannet socialrådgiver og har arbejdet på kontanthjælpsområdet med nogle af de mest udsatte borgere. I 2012 blev Majbrit Berlau valgt som formand for Dansk Socialrådgiverforening. Indtil da var hun fra 2007 formand for Dansk Socialrådgiverforening i region Øst og gennem otte år medlem af foreningens hovedbestyrelse. Ifølge Majbrit Berlau har hun igennem årene i fagbevægelsen været med til at sætte fokus på, at faglighed, kvalitet og økonomi er hinandens forudsætninger, og at det kan betale sig at investere i det sociale arbejde.

 

Khaterah ParwaniKhaterah Parwani, næstformand og politisk rådgiver i ExitCirklen
Khaterah Parwani er ba.jur. fra Københavns Universitet og er i gang med kandidat-uddannelsen. Hun er næstformand, ambassadør og juridisk rådgiver for ExitCirklen, hvor hun rådgiver unge, som har været eller er udsat for psykisk vold, social kontrol, mobning og radikalisme i form af religiøs social kontrol. Hun er en aktiv stemme i den offentlige debat, hvor hun med sin personlige og professionelle erfaring adresserer svære emner, som er knyttet til integrationsdebatten. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00