Ingen indsats mod depression i kommunerne

NYHED: Kommunerne er kommet godt i gang med at forebygge, når det kommer til danskernes fysik. Men de mangler det mentale, kun 10 pct. er i gang med en indsats på området.
Foto: Colourbox.com
Maria Dalby

Vi er klar over, at det ikke er så nemt som at sende folk på rygestopkurser. Men viden er langt hen ad vejen den bedste medicin. Resultaterne af undersøgelsen var ikke så nye for os, men igen venter vi på, at SST og regeringen får gjort noget ved det.

Kasper Tingkær
Sekretariatsleder
Alt for få kommuner er kommet i gang med forebyggelse af mentale sygdomme. Kun 10 pct. af kommunerne har sat gang i indsatsen, der skal forhindre, at danskerne for eksempel får en depression.

Det er resultatet af Sundhedsstyrelsens kortlægning af kommunernes forebyggelsesindsats, der blev offentliggjort tirsdag. Resultatet kommer imidlertid ikke bag på DepressionsForeningen, der kæmper for at få folkesygdommen gjort synlig.

"Det er jo desværre en historie, som vi har set før, at vi står blandt de sidste i køen. Det er jo lidt påfaldende, at man har gennemført KRAM-kampagnen, som slet ikke har medtaget det mentale område," siger Kasper Tingkær, der er sekretariatsleder for foreningen.

Vigtigt at sikre evidens
KRAM blev opfundet i 2005-2006 som en del af arbejdet med at forberede kommunerne på deres nye indsats på sundhedsområdet.

"Det var på det tidspunkt meget vigtigt at få sikret, at kommunerne gik i gang med forebyggelse, som der var evidens for. De fire områder er årsag til, at flest danskere dør, derfor blev KRAM opfundet. Vi har diskuteret et ekstra S, der kunne stå for stress, men vi har holdt fast i KRAM, fordi det er blevet et godt brand," siger Bente Klarlund, professor og formand for det nationale råd for Folkesundhed.

Dokumentation

Kasper Tingkærs to gode råd til kommunerne: 

Hvor skal kommunerne gå i gang?

Det handler i første omgang om viden. At behandlingssystemerne fungerer. At man har fokus på forebyggende behandling. At man sørger for, at patienter og pårørende ved, hvad sygdommen er, og hvordan man kan leve med den. Det viser sig, at jo bedre man er til at håndtere sygdommen, jo nemmere slipper man igennem. Og der skal man jo blandt andet kunne genkende symptomerne.

Hvad gør kommunerne forkert i dag?

Et af de store områder er kommunernes beskæftigelsesindsats, og der skal sagsbehandlerne gøres opmærksom på, hvad det er for en sygdom, og hvordan folk reagerer. Vi oplever, at folk bliver presset ud på arbejdsmarkedet, og ikke har fået tiden til at blive ordentlige raske. Risikoen er, at folk får tilbagefald, og sygdommen derved bliver kronisk.


0:000:00