8 hurtige til Arne Rolighed

INTERVIEW: Vi har stillet Arne Rolighed 8 spørgsmål om, hvorfor og hvordan han vil sikre mere fokus på de medicinske patienter.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Hvorfor er det de medicinske patienter, du vil hjælpe?

Jeg har været med i denne branche i 15-20 år. Vi har lavet kræftplaner, hjerteplaner og ventelisteplaner. Hver gang er man gået uden om de ældre medicinske patienter. De har betalt prisen hver gang. Der er i den grad brug for, at man sætter fokus på de medicinske patienters forhold.

Så de medicinske patienter kan nu godt regne med, at der kommer mere fokus på problemerne?

Ja. Helt sikkert også fordi man nu er færdig med kræft- og hjerteplanerne og ventetidsgarantierne. De er inde i en god gænge, og der er en god fremdrift. Derfor er tiden nu kommet til de medicinske patienter. Dem med flere sygdomme. Det behøver ikke kun være de ældre, selvom det tit er tilfældet.

Hvad er det præcist, du vil gøre?

Der ligger allerede en masse viden om alle de problemer, der er med behandlingen af medicinske patienter. Den findes i rapporter fra de faglige selskaber og regionerne. Og der ligger mange løsningsforslag til, hvordan man kan forbedre forholdene. Jeg vil bringe fagfolkenes løsningsforslag ind i beslutningsprocessen i kommuner og regioner, Folketinget og regeringen. Så det bliver ikke forskning og udvikling af forslag - det bliver at få de eksisterende forslag omsat til handling,

Hvilke problemer ser du i dag?

Helt overordnet er problemet, at især de ældre medicinske patienter har flere sygdomme på en gang. De er nogle gange også lidt demente. Og med flere sygdomme, så passer de ikke så godt ind i den mere og mere specialiserede sygehusstruktur, vi har. Desuden skal kvaliteten af behandlingen også hæves.

Hvilke løsninger skal der til?

Det kunne være en hurtigere og mere præcis diagnosticering af patienterne. Her kunne en af løsningerne være, at man hurtigere får diagnosticeret de medicinske patienter. Ofte bliver de indlagt unødigt, fordi man ikke ved, hvad der er galt. Måske kunne man tænke sig, at de i højere grad blev diagnosticeret og behandlet i deres eget hjem.

Alle siger, at det er synd for de medicinske patienter, men hvorfor gør politikerne så ikke noget?

Der har ikke været en patientforening, som kun sætter fokus på de medicinske patienter. Det har desværre været nødvendigt at bringe kræft- og hjertepatienter frem i medierne. Det har man gjort i halvfemserne og ind i dette århundrede, hvor man flere gange om året har fortalt om, hvor mange der er døde. Det var med til at skubbe gang i hjerte- og kræftplanerne. Her har de medicinske patienter ikke kunnet være med.

Så er Danmark et uland på dette område?

Vi behandler ikke de medicinske patienter ordentligt i dette land. Der er da steder, hvor man laver fine forsøg og gode initiativer. Men det skal bredes langt mere ud.

Hvem skal du lave dette sammen med?

Indtil videre vil jeg bare sige, at vi danner et hold, en fokusgruppe eller en task-force, der skal arbejde med at få problemerne frem i medierne og på den politiske arena.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne Rolighed

Fhv. sundhedsminister (S) og adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1980)

0:000:00