Debat

Patienter har brug for mættet fedt

DEBAT: Fødevarer med særligt medicinsk formål bør fritages for afgiften på mættet fedt, skriver Thomas Klit Christensen, sekretariatschef i Branchenetværk for Fødevarer til Medicinske Formål, i sit debatindlæg.
Foto: www.danskerhverv.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Klit Christensen
Sekretariatschef i Branchenetværk for Fødevarer til Medicinske Formål, medlem af Dansk Erhverv

Regeringen vil indføre en afgift på mættet fedt. Forslaget er netop sendt i høring for anden gang, og selvom formålet med afgiften efter sigende er at styrke folkesundheden, kan vi desværre konstatere, at fødevarer til medicinske formål også er omfattet.

Det er en rigtig dårlig nyhed for sundhedsvæsenet, for her er brugen af mættet fedt med til at redde menneskeliv. For vores svage patienter er det ikke relevant at reducere brugen af mættet fedt. En reduktion af fedtmængden vil derimod være direkte skadelig og vil kunne medføre dødsfald på sygehusene.

Ikke kun kilde til overvægt
Underernæring er et stort problem blandt mange patienter på de danske hospitaler og blandt mange andre syge, som ikke nødvendigvis er indlagte. Ifølge undersøgelser på danske hospitaler er op til 30 procent af hospitalspatienterne underernærede. Her taler vi ikke kun om fejlernæring, men om direkte underernæring. Underernæring har stor klinisk betydning og hæmmer patienternes mulighed for at blive raske.

For vores svage patienter er det ikke relevant at reducere brugen af mættet fedt. En reduktion af fedtmængden vil derimod være direkte skadelig og vil kunne medføre dødsfald på sygehusene.

Thomas Klit Christensen
Sekretariatschef i Branchenetværk for Fødevarer til Medicinske Formål

Vi anerkender selvfølgelig, at mættet fedt kan være en kilde til overvægt og muligvis også hjerte-kar-sygdomme ved overdrevet indtag. Men for de underernærede er det et problem at få protein og energi nok, og derfor anbefaler man, at disse personer får en kost, der er rig på både protein og energi, hvilket blandt andet betyder rig på fedt.

Farlig afgift
En afgift på mættet fedt på fødevarer med særligt medicinsk formål vil således ikke gavne folkesundheden, da fedtmængden i produkterne er helt nødvendigt for at være i overensstemmelse med de krav, der stilles til ernæring af en underernæret eller en person i risikogruppen for at blive det. En afgift vil kun være fordyrende for hospitaler og patienter. Patienter, som typisk er ældre og syge mennesker. En fordyrelse af produkterne kan medføre et ønske om at gennemføre besparelser, som desværre kan være ødelæggende for patienternes liv og helbred.

Disse fødevarer anvendes ikke udenfor sundhedssektoren og er således ikke en faktor, som indgår i fedmeepidemien. Derfor bør fødevarer med særligt medicinsk formål fritages for madafgiften.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Klit Christensen

Juridisk chefkonsulent, Head of Foreign Trade Policy, Lægemiddelindustriforeningen
cand.merc.jur. (CBS 2007)

0:000:00