Debat

Alle skal have ret til rigtig medicin

DEBAT: Medicinskift skal undersøges. Det glæder formanden for DepressionsForeningen, hvor medlemmerne oplever bivirkninger ved skift.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Margrete Nielsen
Formand for DepressionsForeningen 

Et stigende antal medlemmer af DepressionsForeningen, både unipolare og bipolare patienter, melder om tilbagefald efter skift fra originalpræparat til kopi eller skift fra kopi til kopi.

Dette gælder især patienter, som ellers har været velbehandlede og som ikke har oplevet ændringer i deres ydre forhold. Dette gælder f.eks. kopier af SSRI præparatet Zoloft og af epilepsipræparatet Lamictal, der i vid udstrækning bruges som stemningsregulerende medicin ved bipolar sygdom.

Derfor er det også glædeligt, at Sundhedsstyrelsen nu endelig sammen med Lægemiddelstyrelsen og Institut for Rationel Farmakologi iværksætter en undersøgelse af konsekvenser ved hyppige medicinskift. Hidtil er al kritik af den manglende uvildige kontrol med medicinske præparater, før de frigives til markedet, blevet mere eller mindre arrogant fejet af bordet. Eksempelvis udtalte overlæge Steffen Thirstrup i foråret til Farmaci, at kopien er lige så god som originalen.

Anerkendelse af forskelle
I en pressemeddelelse fra 1. oktober udtalte de praktiserende psykiatere, at der blandt de 47.000 patienter, de behandler om året, har været påfaldende mange tilbagefald hos især velbehandlede patienter. Og i en kronik i Jyllands-Posten i efteråret påviste civilingeniør Thomas Peter Sabroe, der har 10 års erfaring som kemisk procesudvikler i medicinalindustrien, hvorfor der altid vil være forskelle fra kopi til original og fra kopi til kopi.

Det er godt, vi har fået adgang til billigere medicin. Prisforskellen kan være stor. I forrige uge f.eks. var forskellen på 56 stk. lamictal og den billigste kopi 1.024 kr. Lægemiddelstyrelsen forsikrer gang på gang, at kopien altid er lige så god (uden selv at have undersøgt det), det gør de også på apoteket, hvor de heller ikke ved bedre.

Afhænger af folks indkomst
Kontanthjælpsmodtageren, førtidspensionisten eller den studerende er således tvunget til at spille russisk roulette med sit helbred med de nuværende tilskudsregler. Det er næppe en samfundsøkonomisk gevinst.

Mit forslag til en ordning, der vil spare penge - og liv - er, at det kommende udvalg for ryddet op i junglen af generica, og at vi får et uvildigt dansk organ, der selv tester præparater, før de kommer på markedet. Det er der økonomi i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Margrethe Nielsen

Fhv. formand, DepressionsForeningen
cand.mag. i historie og engelsk

0:000:00