Brostrøm før valgkamp: Jeg bliver lidt træt, hvis vi igen får nye løfter, men ingen prioritering

Sundhedsvæsenet står midt i den alvorligste krise i 30 år, mener Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Han er blandt gæsterne i denne udgave af Politisk Stuegang, hvor vi også kommer forbi amputations-sagen, Sundhedsstyrelsens plan for efteråret, Region Sjællands massive problemer, og hvad Brostrøm håber bliver temaer i valgkampen.

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm er sammen med Leif Vestergaard Pedersen gæsterne i denne udgave af Politisk Stuegang. 
Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm er sammen med Leif Vestergaard Pedersen gæsterne i denne udgave af Politisk Stuegang. Foto: Mads Outzen
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Før sommerferien vurderede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at sundhedsvæsenet befinder sig i den værste krise i 30 år. Brostrøm gæster dette afsnit af Politisk Stuegang sammen med formand for Etisk Råd, Leif Vestergaard Pedersen.

Dagens emner er netop krisen i sundhedsvæsenet. Dens årsager og de mulige løsninger. Af andre emner er den spektakulære amputations-sag og Sundhedsstyrelsens rolle med den længe ventede kvalitetsplan.

Brostrøm og Leif Vestergaard Pedersen diskuterer også den kommende valgkamp og spørgsmålet: Er Region Sjælland så hårdt udfordret, at staten skal yde en særlig hjælp til regionen? Det har en stribe fagfolk og eksperter nemlig foreslået.

Søren Brostrøm fortæller i afsnittet også, hvilke problemer han ser, når han besøger sygehuse og lægepraksis i de lande, vi normalt sammenligner os med.

Dagens deltagere siger blandt andet:

Hvilke sanktioner skal der være, hvis kommunerne ikke følger den kommende kvalitetsplan?

"Glem sammenligningen med sygehusenes specialeplan og en sundhedsstyrelse, der skal banke kommunerne oven i hovedet eller fratage dem funktioner. Det er fuldstændigt irrelevant. Vi taler om, hvordan man kan få meget tydelige faglige standarder for, hvad der skal tilbydes i kommunerne og på hvilket kvalitetsniveau." -Søren Brostrøm.

Om hvorfor en del sundhedspersonale forlader sygehusvæsenet:

"Vi har skabt kæmpe succeser, men også afdelinger, hvor der er ulideligt at være. Tempoet er for hårdt. Tiden til refleksion, relation og nærvær med patient og kollegaer er simpelthen for lille. Og tiden ved skærmen er for lang.. Det er næsten the perfect storm." -Søren Brostrøm.

Hvem kan afhjælpe manglen på sygeplejersker:

"Vi skal virkeligt tænke ud af boksen. Hvorfor kan en fysioterapeut ikke deltage i en aftenvagt på en stor lungemedicinsk og ortopædkirurgisk afdeling, hvis de gerne vil. Vi skal slå stillingerne bredere op end bare at søge en sygeplejerske." -Søren Brostrøm.

Hvad kan man lære af amputationssagen?

"Vi har desværre over årene set, at der kan være tal fra kvalitetsdatabaserne, der viser, at der er udfordringer, men der bliver ikke rigtigt reageret på det. Der har de lægefaglige miljøer og ledelserne på afdelingerne og sygehusene et kæmpe ansvar." -Søren Brostrøm.

Kan de kliniske kvalitets-databaser skabe politisk kaos, hvis alle afvigende tal lander på politikernes bord?

"Jeg bliver bekymret, hvis politikerne begynder at kigge ned i de her kvalitetsdatabaser," Leif Vestergaard Pedersen.

Kan amputations-sagen udløse en lavine af erstatningssager på andre sygdomsområder?

"Hvis man sammenligner med de bedste, når det skal besluttes, om der skal udbetales erstatninger, så får du jo et hav af sager. Hver gang der kommer nye tal fra databaserne, så vil ét sygehus være bedst i Danmark. Så har patienter (fra andre sygehuse) ud fra den logik fået en dårligere behandling. Skal de så kunne klage og måske søge erstatning?" -Leif Vestergaard Pedersen.

Hvad håber Søren Brostrøm bliver debatteret i valgkampen:

"Jeg vil være lidt træt, hvis jeg endnu engang oplever en valgkamp, som kun handler om, at det hele nok skal blive bedre, og alle patienter nok skal få den medicin, de skal have, hvis man ikke samtidig adresserer prioriterings-aspektet." -Søren Brostrøm.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00