Debat

Det neuropsykiatriske gennembrud

DEBAT: Rettigheder er fine, men de skal kombineres med de behandlingsfremskridt der gøres, når det handler om psykisk sygdom, mener cheflæge Per Jørgensen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Jørgensen
Cheflæge i psykiatrien i Region Midtjylland

Den nye sundhedslov sikrer borgere med psykisk sygdom de samme rettigheder som borgere med somatisk sygdom eller handicap, og i løbet af de kommende år får psykisk syge også behandlingsgaranti.

Begreber som eksempelvis sammenhæng i indsatsen, let tilgængelighed og gennemsigtighed er derfor principper, som også præger den psykiatriske organisering. Og med sundheds- og rammeaftaler i hånden har regioner og kommuner kastet sig ud i arbejdet med at realisere kommunalreformens deling af opgaverne. Dvs. de tiltag der skal sikre psykisk syge en god behandling og et godt liv.

Flere muligheder
Der er imidlertid andet end lovens rammesætning og det økonomiske råderum, der vil have betydning for de kommende års hjælp til borgere med psykisk sygdom; det er kort sagt de landvindinger, som neuropsykiatrien giver mulighed for, men som i dag stort set ikke kommer patienterne til gode.

Neuropsykiatri betyder en systematisk undersøgelse og behandling af patienter med psykisk sygdom baseret på forskellige discipliners bidrag til forståelse af hjernen.

Neuropsykiatrien er således gjort mulig af både teoretiske og tekniske fremskridt indenfor en række videnskabelige discipliner. Her skal blot nævnes de mest indflydelsesrige: neurobiologi med fokus på de anatomiske, fysiologiske, biokemiske og molekylære aspekter ved hjernen, neuropsykologi med fokus på kognition, informationsbearbejdning, eksekution og emotion, genetik med fokus på arvelighed samt klinisk psykiatri med fokus på psykopatologi og klassifikation. Billeddiagnostik af hjernens strukturelle og funktionelle forhold har tillige revolutioneret vores viden.

Psykisk sygdom er for nogle borgere forbundet med svær invaliditet og en behandling med uønskede bivirkninger eller manglende effekt. Med det i bevidstheden er det vigtigt at sikre en rigtig og præcis udredning og diagnostik.

Man skal således ikke bare udelukke andre sygdomme end den psykiatriske som årsag til problemerne. Man skal i det hele taget afdække hjernens biologiske og psykologiske funktioner til brug for en individuel tilpasset behandling.

Målrettet indsats
Psykiatrien har i dag via neuropsykiatrien mulighed for at udrede og behandle patienter med psykisk sygdom mere kvalificeret og målrettet end tidligere. Herigennem bedres patienternes behandling radikalt, og nogle patienter sikres behandling for en ikke-psykisk sygdom som f.eks. hjerneblødning og hjernetumor.

Moderne neuropsykiatri giver os som sagt ny og vigtig viden om psykisk sygdom; en viden der må integreres i den kliniske hverdag, så det kommer de mange borgere til gode.

Den multidisciplinære og tværvidenskabelige profil gør det naturligt at intensivere psykiatriens samarbejdsfelter i både biologisk og psykologisk retning. Ved mistanke om svær psykisk sygdom som eksempelvis demens, skizofreni eller depression for første gang sent i livet bør patienter derfor udredes med et neuropsykiatrisk program, der bl.a. inkluderer billeddiagnostik af hjernen samt en grundig neuropsykologisk undersøgelse.  Diagnosticering og efterfølgende behandling på baggrund af et ofte ustruktureret interview respekterer ikke sygdommenes alvor og den tilgængelige viden, der placerer psykiatrien midt i "sciences of the mind".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Jørgensen

Cheflæge i Human First, Region Midtjylland, fhv. lægefaglig direktør, Psykiatri og Social, Region Midtjylland
dr.med. (Aarhus Uni. 1999), cand.med. (Odense Uni. 1978)

0:000:00