Debat

Forskere slår alarm: Vores drikkevand kan være en giftig cocktail, der misdanner drenges genitalier og nedsætter kvinders fertilitet

I følge en stor international undersøgelse er næsten al ferskvand verden over forurenet med medicinrester som for eksempel paracetamol. Vi må regne med, at det samme gør sig gældende i Danmark. Konsekvensen kan være misdannede genitalier hos drengebørn og nedsat fertilitet hos kvinder, skriver fire forskere i et opråb til myndighederne.

Det er vitalt, at myndighederne allerede nu begynder at vurdere betydningen af en kontaminering med kemiske stoffer fra medicinrester af drikkevandet, og hvad den i en blandet cocktail med for eksempel PFAS og pesticider kan betyde for befolkningen, skriver David M. Kristensen, Rune Lindahl-Jacobsen, Anna-Maria Andersson og Niels E. Skakkebæk.
Det er vitalt, at myndighederne allerede nu begynder at vurdere betydningen af en kontaminering med kemiske stoffer fra medicinrester af drikkevandet, og hvad den i en blandet cocktail med for eksempel PFAS og pesticider kan betyde for befolkningen, skriver David M. Kristensen, Rune Lindahl-Jacobsen, Anna-Maria Andersson og Niels E. Skakkebæk.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rune Lindahl-Jacobsen
Anna-Maria Andersson
Niels Erik Skakkebæk
David Møbjerg Kristensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er stor interesse blandt forskere, politikere og befolkningen for kontaminering af vores vandmiljø og drikkevand med kemiske stoffer som per- og polyfluoroalkyl-stoffer (PFAS) og pesticider.

Det skyldes blandt andet en bekymring for, at stofferne kan skade fosterudvikling og fertilitet.

Flere studier i forsøgsdyr har desuden vist, at paracetamol også kan skade udviklingen af æggestokke og derved skabe nedsat fertilitet senere i livet. Den store udbredelse af medicinrester til vandmiljøet bør derfor betragtes som en kilde til kemisk forurening af naturen

David M. Kristensen, Rune Lindahl-Jacobsen, Anna-Maria Andersson og Niels E. Skakkebæk

Men vi har nok overset, at kemiske stoffer, som findes i hyppigt brugt medicin, også findes i vandmiljøet. En stor international undersøgelse viste sidste år, at næsten al ferskvand verden over er forurenet med medicinrester.

Blandt de hyppigst forekommende og i de højeste koncentrationer var det smertestillende stof paracetamol (panodil, pinex, pamol) og diabetesmidlet metformin. Vi må også regne med, at det samme gør sig gældende i Danmark.

Det betyder, at både dyr og mennesker, som kommer i kontakt med vandmiljøet, kan blive udsat for stofferne.

Misdannede genitalier og nedsat fertilitet

Der er allerede kommet resultater om hormonforstyrrende effekter efter eksponering til metformin hos padder og fisk, der lever i floder og søer. Men der mangler sikker viden om nedsivning til grundvand.

Eksponering af forsøgsdyr til paracetamol under graviditet har også været koblet til forstyrrelser af den hanlige reproduktive udvikling, og smertebehandling med paracetamol har som bivirkning været associeret med misdannelse af genitalier hos drengebørn.

Flere studier i forsøgsdyr har desuden vist, at paracetamol også kan skade udviklingen af æggestokke og derved skabe nedsat fertilitet senere i livet. Den store udbredelse af medicinrester til vandmiljøet bør derfor betragtes som en kilde til kemisk forurening af naturen. 

Læs også

En giftig, blandet cocktail

De nævnte typer medicin er kun eksempler, idet der er en meget lang række andre farmaka, som også findes hyppigt i vandmiljøet.

Fælles for dem alle gælder, at betydningen af deres tilstedeværelse i havet, åer, søer og grundvand og evt. skadevirkninger hos dyr og mennesker ikke er kendt. Der er derfor et stort behov for tværfagligt samarbejde mellem forskere og myndigheder med henblik på undersøgelser af betydningen og forekomst af medicinrester i vandmiljøet og – ikke mindst – om de når frem til vores grundvand og dermed til drikkevandet.

Internationale undersøgelser tyder på, at det sidste kunne være tilfældet.

Desuden bør vi selvsagt blive bedre til at bortskaffe medicinrester i rensningsanlæg, så de ikke – som nu – efter brug kan forurene vores natur og potentielt også mennesker, som uvidende bliver udsat for dem.

De sidste år har vist eksempler på, hvordan kemikalieforurening af vandmiljøet kan ende med en utilsigtet eksponering af befolkningen. Det har været tilfældet med både PFAS og pesticider. 

Når vi ser fremad, er det derfor vigtigt, at vi forholder os direkte til dette i vores fokus på en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Den førnævnte store internationale undersøgelse fra sidste år er klar i mælet: ”…pharmaceutical pollution poses a global threat to environmental and human health".

Det er derfor vigtigt, at myndighederne allerede nu begynder at vurdere betydningen af en sådan kontaminering af drikkevandet, og hvad den i en blandet cocktail med for eksempel PFAS og pesticider kan betyde for befolkningen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Erik Skakkebæk

Adjungeret professor og seniorforsker, dr.med., Afdeling for Vækst of Reproduktion, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet og Københavns Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1965)

David Møbjerg Kristensen

Professor, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet, seniorforsker, afdelingen for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet, seniorforsker, Univ Rennes, Frankrig
Cand.scient., PhD, Københavns Universitet

Anna-Maria Andersson

Leder af Center for hormonforstyrrende stoffer og forskningsleder ved afd. for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet
m.sci. i biologi (Københavns Uni. 1987), ph.d. i celle- og molekylærbiologi (Københavns Uni. 1992), Rigshospitalets lederuddannelse (2007)

0:000:00