Ikke brug for Sats men ordentlig indsats

Psykiatere frygter, at en behandlingsgaranti vil gøre forholdene i børne- og ungdomspsykiatrien værre. Politikerne mener ikke, at det kan blive værre.
Ventetiderne indenfor børne- og ungdomspsykiatrien skal ned, men fagfolk og politikere er ikke enige om hvordan.
Ventetiderne indenfor børne- og ungdomspsykiatrien skal ned, men fagfolk og politikere er ikke enige om hvordan.
Maria Dalby
Fakta

Jens Buchhave foreslår sammen med sin kollega, professor og overlæge, Per Hove Thomsen en anden model for indførsel af behandlingsgaranti for børne- og ungdomspsykiatrien:

"Vi kan ikke få en behandlingsgaranti fra den ene dag til den anden Behandlingsgarantien for for eksempel hjerte- og kræftsygdomme blev jo heller ikke gennemført på få år. Det tager tid at implementere store kapacitetsudbygninger. En rimelig tidshorisont er 5 år.

Konkret kunne garantien udformes på en sådan måde, at den garanterede længste ventetid gradvist blev nedsat i takt med, at den målrettede, gradvise og planlagte udvidelse af kapaciteten blev gennemført.

For eksempel således at:

- i 2007 venter ingen længere end 12 måneder,

- i 2008 venter ingen længere end 6 måneder,

- i 2009 venter ingen længere end 4 måneder,

- i 2010 venter ingen længere end 2 måneder,

- i 2011 venter ingen længere end 1 måned.

Psykiaterne er enige med politikerne: Der skal gøres noget ved ventetiderne. Men fokus skal ikke være på hvor mange der venter, men hvor længe. Derfor er der brug for en langsigtet planlægning, hvor alle pengene bliver afsat. Politikerne vil tage et skridt af gangen.

"Hvis ikke indførelsen af en behandlingsgaranti inden for psykiatrien indføres planlagt og gradvist, så vil en "bivirkning" være, at kvalificerede medarbejdere, eksempelvis speciallæger, forlader det offentlige sundhedssystem for at tilbyde deres ydelser i privat regi som selvstændige. Dette vil, i en situation som den aktuelle med mangel på blandt andet speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri, medføre dårligere vilkår i det offentlige til varetagelse af behandlingen af de dårligste patienter, som fortsat vil skulle tilbydes behandling dér," siger ledende overlæge Jens Buchhave ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov.

Tror indsats rækker
Sundhedsordfører Lone Møller (S) er ikke så bekymret.
"Jeg er enig i, at der ikke er afsat nok penge til området. Men der er afsat en del penge til at få sat ventelisterne ned i 2007, samt til at få en hurtigere udredning i 2008. Næste år er partierne enige om, at der skal afsættes yderligere midler. Men vi skal selvfølgelig ikke stikke hinanden blår i øjnene, det vigtige er, at det går i den rigtige retning," siger Lone Møller.

Socialdemokraterne har her i efteråret argumenteret i mod en yderligere nedsættelse af behandlingsgarantien. Netop fordi de frygter, at når der ikke sætter flere økonomiske midler af, så betyder det reelt set, at folk vil søge et privat alternativ, når det offentlige ikke kan leve op til garantien.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00