Debat

Kan politikernes løfter indfries?

DEBAT: Udvidet udrednings- og behandlingsret i børne- og ungdomspsykiatrien blev resultatet af satspuljeforhandlingerne, men Jens Buchhave tvivler på, at der er økonomi til det.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Buchhave, 
ledende overlæge

 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet fra den 27. oktober 2006 indeholder - som noget nyt og meget positivt for de børn og unge, der venter på behandling på en børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling - denne udvidede ret til udredning og behandling. Endelig en sidestilling med patienter, som har legemlige sygdomme!

Samtidig angives de beløb, som politikerne finder, skal tilføres området for at løfterne kan indfries.

Men - hænger det nu også sammen?

Har de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger en realistisk mulighed for at kunne leve op til politikernes løfter?

Eller har politikerne stillet børnene, de unge - og deres familier - noget i udsigt, som ikke kan indfries indenfor de tidsmæssige og økonomiske rammer, politikerne har besluttet?

Det er ikke rimeligt, at der den 1. januar 2006 var mere end 1.500 børn og unge, som ventede mere end to måneder på at kunne starte undersøgelse og/eller behandling.

Men det er heller ikke rimeligt at sige, at nu får de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger 25 millioner kroner mere pr. år, og så skal der bruges et år på at "løbe det i gang" - for derefter at give disse rettigheder og løfter til udredning og behandling fra 1. januar 2008 og 2009.

Tallene viser en fordobling
Sundhedsstyrelsen udgiver nu hvert år "Udviklingen i den børne- og ungdomspsykiatriske virksomhed - Statusnotat fra Sundhedsstyrelsens opfølgningsgruppe" - hvor det seneste kom i juli 2006.

Heri angives blandt andet, at det nuværende henvisningstal (som jo er afgørende for de nuværende ventetider) omfatter cirka 0,8 procent af de 0-18-årige i Danmark. Samtidig angives, at:

"På baggrund af den foreliggende viden er det opfølgningsgruppens foreløbige vurdering, at man formentlig bør stile mod en kapacitetsopbygning svarende til, at 1- 2 procent af børne- og ungepopulationen kan få et tilbud i børne- og ungdomspsykiatrien."

Altså en fordobling af kapaciteten!

Samme notat angiver, at udgifterne til børne- og ungdomspsykiatrien i 2005 udgjorde cirka 650 millioner kroner. Og at de 0,8 procent af målgruppen udgjorde cirka 14.500 patienter i 2005.

Det er i dette lys, at de tilførte 25 millioner kroner skal ses - som helt urealistiske med hensyn til at kunne indfri politikernes løfter.

Ingen hurtig løsning
Samtidig er det et stort og væsentligt problem, at konstateringen i Sundhedsstyrelsens Statusnotat - "Opfølgningsgruppen skal fortsat understrege, at der ikke er nemme eller hurtige snuptagsløsninger på problemerne, men at den målrettede kontinuerlige kapacitetsudbygning over en årrække fortsat er vejen frem for at få løst kapacitetsproblemerne i børne- og ungdomspsykiatrien" - ikke er fulgt.

Det er nødvendigt for afdelingerne at kunne planlægge denne væsentlige kapacitetsudbygning (en fordobling!) fra starten af, og derfor også nødvendigt at have sikkerhed for, at de samlede ekstra økonomiske ressourcer, dette nødvendiggør, er sikret allerede fra starten af udbygningen.

Når midlerne ikke er sikret allerede nu - så bliver næste mulighed først ved økonomiforhandlingerne mellem regering og danske regioner juni 2007 med virkning fra 1. jan. 2008.

Da det er regering og Folketinget, som nu beslutter, at regionerne - via de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger - skal udføre denne ekstra opgave, så kommer DUT-princippet til at indgå i disse økonomiforhandlinger for 2008 med stor styrke.

Men - fra juni 2007 er der jo endnu mindre tid til ordentlig planlægning - og endnu mindre sandsynlighed for at politikernes løfter om nye rettigheder til de børne- og ungdomspsykiatriske patienter og deres familier kan indfries.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Buchhave

Fhv. ledende centeroverlæge, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, Region Midtjylland
cand.med. (Københavns Uni. 1979), speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri

0:000:00