Debat

KL-formand til regioner: Drop frygt for parallelt sundhedsvæsen

DEBAT: Danske Regioner frygter, at KL's sundhedsudspil vil skabe et fordyrende sundhedsvæsen. KL's formand forklarer her, hvorfor han mener, at regionerne tager fejl.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Nielsen
Formand for KL

KL har lanceret et ambitiøst forslag til et nært sundhedsvæsen, som kan aflaste sygehusene og behandle kronikere, ældre medicinske patienter, udskrevne fra sygehuse og andre, som har brug for pleje i nærområdet.

Det er et af vores hovedkrav til regeringen i økonomiforhandlingerne, så kommunerne allerede nu kan gå i gang med den nødvendige udbygning af et nært sundhedsvæsen, som kan supplere de mere og mere specialiserede supersygehuse.

Danske Regioner har reageret med en påstand om, at en styrkelse af de kommunale pleje- og rehabiliteringstilbud vil betyde, at der oprettes paralleltilbud og "minisygehuse" i sundhedsvæsenet. Dette omtales som en både dyr og dårlig løsning for sundhedsvæsenet.

KL beder ikke om, at der tages penge fra sygehusene. Regeringen har senest i 2020-planen tilkendegivet, at sundhedsområdet skal prioriteres fremadrettet. Det bør også ske ved at løfte indsatsen i det nære.

Erik Nielsen (S)
Formand for KL

Regionernes argumentation er forkert
Argumentet er forkert. Kommunernes sundhedsopgaver er nogle andre end regionernes. Kommunerne skal lave forebyggelse, hjemmesygepleje, træning og rehabilitering. Sygehusene skal lave behandling og diagnostik. Det er forskellige opgaver - ikke parallelle opgaver.

Kommunerne vil ikke tage opgaver fra sygehusene. Kommunerne vil udbygge de eksisterende kommunale indsatser i relation til træning, ældrepleje og hjemmesygepleje. Det skal aflaste sygehusene.

Gennem målrettet pleje, træning og sygepleje vil kommunerne forebygge, at borgerne får behov for at komme på sygehuset.

Der er behov for tidlig opsporing og handling, så hjemme- og sygeplejen kan handle på eventuelle sundhedsproblemer hos borgerne, før det bliver så slemt, at borgeren skal på sygehus. Og så skal der være et beredskab til at tage imod den ældre efter udskrivelse fra sygehuset.

Behov for national prioritering
I et stærkt, sammenhængende sundhedsvæsen skal alle dele prioriteres ligeligt. De kommunale sundhedsopgaver har imidlertid et efterslæb. KL ønsker, at regeringen foretager en national prioritering af de nære sundhedsindsatser og skaber en mere balanceret udvikling af sundhedsområdet. Man har hidtil ensidigt prioriteret den specialiserede behandling med 23 mia. kr. de sidste 10 år.

KL beder ikke om, at der tages penge fra sygehusene. Regeringen har senest i 2020-planen tilkendegivet, at sundhedsområdet skal prioriteres fremadrettet. Det bør også ske ved at løfte indsatsen i det nære.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

0:000:00