KL får ros for sundhedsmål

MÅL: Regioner og forebyggelsesekspert roser KL's konkrete forebyggelsesmål. De mener dog, at kommunerne kunne være mere ambitiøse. Sundhedsministeren er også positiv, men kommer snart med egne forebyggelsesmål.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vores vision er, at alle danskere skal have et sundere og længere liv, som leves aktivt og produktivt uden sygdom og begrænset funktionsevne

Erik Nielsen
KL-formand
Fakta

KL's mål 

1. Tobaksforbruget skal nedbringes til det svenske niveau - fra de nuværende 21 procent dagligrygere til 14 procent dagligrygere.

2. Alkoholforbruget per indbygger skal nedbringes i nærheden af det svenske og norske niveau - fra de nuværende godt 10 liter ren alkohol per indbygger årligt til ca. 8 liter.

3. Flere skal være fysisk aktive - andelen af danskere med stillesiddende fritidsaktivitet skal nedbringes fra de nuværende godt 16 procent til ca. 9 procent.

4. Færre både moderat og svært overvægtige voksne - andelen af moderat overvægtige skal reduceres fra de nuværende knap 47 procent til 35 procent, og andelen af svært overvægtige reduceres fra de nuværende godt 13 procent til 8 procent.

5. Færre kronisk syge - andelen med langvarig sygdom skal reduceres fra de nuværende godt 33 procent til 28 procent.

6. Den mentale sundhed forbedres - i dag har 10 procent af befolkningen et dårligt mentalt helbred, og det tal skal halveres.

Det er ikke hver dag, at Danske Regioner roser KL-udspil. Men det er tilfældet med KL's nye målsætninger på forebyggelsesområdet.
Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S) lader dog forstå, at rosen skal ses i lyset af, at regionerne mener, at kommunerne ikke hidtil har prioriteret forebyggelsesområdet. Et ansvarsområde de fik med strukturreformen.

"Det er rigtig godt, at kommunerne nu lægger lidt pres på sig selv med nye løfter på forebyggelsesområdet. Får man sat mere systematisk ind over for livsstilssygdomme, vil det kunne mærkes både hos den enkelte, men også både på arbejdsmarkedet og i sundhedsvæsnet i årene fremover. Fra regional side hjælper vi meget gerne kommunerne med viden og rådgivning på området, ligesom både sundhedsaftaler og sundhedsprofiler bør komme i spil," siger Ulla Astman i en pressemeddelelse.

Hun så dog gerne, at kommunerne var endnu mere ambitiøse:
"Allerbedst ville det være, hvis løfterne forpligtede, så alle borgere - uanset hvor man bor - er sikret et minimum af forebyggelsestilbud, og at tilbuddene lever op til fastsatte kvalitetskrav. Det ville for alvor batte i forhold til folkesundheden," siger hun.

0:000:00