Krav om øget adgang til eksperimentel behandling

BEHANDLING: Politikerne tager positivt imod Kræftens Bekæmpelses forslag om, at patienterne uden lægens samtykke skal kunne søge second opinion-udvalget.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Bliver det for svært at søge, så er det kun de ressourcestærke, som har muligheden. Desuden vil assistance fra patientvejlederne også sikre ansøgninger af en bedre kvalitet.

Jonas Dahl (SF)
Sundhedsordfører
Fremover skal det ikke være den behandlende læge, men patienten selv, som beslutter, om et second opinion-udvalg skal vurdere mulighederne for eksperimentel behandling. Sådan lyder forslaget fra Kræftens Bekæmpelse.

I dag er det lægen med ansvaret for patientens behandling, som afgør, om en patient skal have det såkaldte second opinion-udvalg til at vurdere, om patienten kan have gavn af eksperimentel behandling i Danmark eller i udlandet. Muligheden bruges til patienter, hvor der ikke findes flere behandlingsmuligheder, hvor effekten er dokumenteret.

Men lægens rolle som gatekeeper bør ændres, mener Arne Rolighed, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

"Det sætter patienten i en uheldig situation. Først og fremmest fordi lægerne siger nej nogle gange. For det andet er det psykisk svært for nogle patienter at bede om at få deres sag sendt videre, fordi de ikke har tillid til den vurdering, de har fået lokalt," siger Arne Rolighed. Han understreger dog, at Kræftens Bekæmpelse overordnet set er meget tilfredse med second opinion-udvalget.

0:000:00