Debat

Debat: Bedre kommunikation i sundhedsvæsenet kan forbedre forholdene for kronikere

Sundhedsvæsenet er ikke gearet til at håndtere antallet af kronisk og multi-kronisk syge patienter. Bedre kommunikation, både internt, men også til patienterne, er nøglen til at forbedre hele sundhedssystemet.

<span>Der er problemer med kommunikationen i sundhedsvæsenet, både internt og eksternt,&nbsp;skriver Anders Schroll og Martin Vith Ankerstjerne.<br></span>
Der er problemer med kommunikationen i sundhedsvæsenet, både internt og eksternt, skriver Anders Schroll og Martin Vith Ankerstjerne.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Anders Schroll
Martin Vith Ankerstjerne
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På vej ud af coronaens jerngreb er tiden kommet til at rette fokus mod den virkelig store sundhedsudfordring i Danmark: Udviklingen i antallet af danskere med en eller flere kroniske sygdomme. I dag går 80 procent af udgifterne til sundhed til behandling af kroniske sygdomme.

Et studie fra Aalborg Universitet fra 2019 estimerer, at to ud af tre danskere går rundt med en kronisk sygdom. Tallet vil stige markant de kommende år, så hvis ikke kroniske sygdomme helt skal underminere vores sundhedsvæsen, er det tid til at handle. Nu.

To bevægelser får antallet af kronikere til at stige

Vi er generelt ramt af to bevægelser, når det handler om kroniske sygdomme. Den første bevægelse skyldes sundhedsvæsenets succes.

Et bedre sundhedsvæsen med bedre behandlinger gør, at danskere lever markant længere, og ofte bedre, med sin kroniske sygdom. For en række kroniske sygdomme er der faktisk ikke tale om, at incidensen, altså antallet af nye sygdomstilfælde, er stigende. Men fordi vi lever længere med sygdommen, stiger antallet af kronisk syge alligevel.

Temadebat

Hvordan skal ny strategi løse kronikerproblemet?

Regeringen nedsatte i foråret en taskforce, der skal “knække kurven” for kroniske sygdomme i Danmark med inddragelse af regioner, kommuner og life science-industrien. 

Derfor spørger Altinget Sundhed i en ny temadebat centrale sundhedsaktører, eksperter og partier, hvilke konkrete initiativer regeringens nye kronikerstrategi skal indeholde samt hvilke udfordringer, taskforcen bør adressere.

Panelet består af: 

  • Karin Friis Bach (R), formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg
  • Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen
  • Klaus Lunding, formand for Danske Patienter
  • Ida Sofie Jensen, koncernchef i LIF
  • Rasmus Horn Langhoff (S), sundhedsordfører
  • Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab
  • Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen
  • Jette Skive (DF), formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg
  • Susanne Axelsen, formand for LVS
  • Katrine Abildtrup Nielsen, afdelingsleder i RKKP
  • Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen
  • Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
  • Jesper Danneris Luthman, public affairs-director i Rud Pedersen og tidligere branchedirektør i Sundhed Danmark 

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du kontakte fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Desuden er vi i fuld gang med at konvertere en række dødelige sygdomme til kroniske sygdomme. Det gælder eksempelvis en række kræftsygdomme, hvor nye behandlinger gør os i stand til at overleve og leve med kræften. Og derfor rykker disse kræftsygdomme ind i den lange række af kroniske sygdomme.

Den anden bevægelse er den demografiske udvikling, hvor vi bliver flere ældre. Generelt er det sådan, at forekomsten af kroniske sygdomme er stigende med alderen. Ifølge det tidligere nævnte studie fra Aalborg har en dansker over 75 i gennemsnit 5,3 kroniske sygdomme, mens de 16-44-årige i snit har 1,1 sygdom. Og derfor stiger antallet af kroniske syge.

Kroniske sygdomme belaster sundhedsvæsenet

Problemet med det stigende antal kroniske sygdomme er, at alt for mange patienter har mere end en enkelt kronisk sygdom. Somatiske lidelser går hånd i hånd med psykiatriske lidelser. Og har du en autoimmun sygdom, kommer der ofte andre autoimmune sygdomme til.

Vores sundhedssystem er i de sidste 30 år gået mod stigende specialisering. Det har medført fordele, men også ulemper, hvilket særligt går ud over patienter med flere kroniske sygdomme. Det er nødvendigt at arbejde sammen på tværs af sektorer, for udfordringerne på kronikerområdet kan de enkelte sundhedsaktører ikke løse hver for sig. Den stigende specialisering kolliderer således med stigningen i multisyge kronikere.

Samtidig med at vores sundhedsvæsen ikke helt er indrettet til at håndtere multisyge kronikere, så lægger kronikerne beslag på store dele af sundhedsvæsenets ressourcer. Kronikerne står for over halvdelen af alle kontakter til praktiserende læger, næsten hver tredje indlæggelse, hver tredje sengedag på sygehusene og cirka halvdelen af udgifterne til medicin.

Kommunikation er nøglen

Der er faktisk meget, som man umiddelbart kan gå i gang med for at forbedre forholdene for kronikerne og sikre, at sundhedsudgifterne ikke løber løbsk.

Tag for eksempel det faktum, at op imod halvdelen af kroniske patienter ikke tager deres behandling korrekt og eksempelvis springer behandlinger over eller afslutter behandlingen tidligere end anbefalet. Der er således kæmpe sundhedsgevinster at hente, hvis man kan hjælpe øge compliance på kronikerområdet og dermed øge efterlevelse af behandlingsanbefalingerne.

Hvis ikke kroniske sygdomme helt skal underminere vores sundhedsvæsen, er det tid til at handle. Nu.

Anders Schroll og Martin Vith Ankerstjerne
Selvstændige rådgivere, hhv. Associate og Decisions

Den store nøgle til at høste betydelige gevinster i vores sundhedssektor er kommunikation. Ved at sætte patienten i centrum i stedet for systemet og sørge for, at patienterne modtager information om deres behandling, som de kan forstå, og på et tidspunkt, hvor de er klar til at modtage den, vil mange flere følge behandlingen til dørs. 

Og så nytter det ikke noget, at det meste skriftlige kommunikation til patienterne har et lixtal over 40. Det er der mange danskere, der ikke kan læse og forstå. Og slet ikke de næsten 600.000 danskere, der ikke kan læse en simpel tekst enten på grund af ordblindhed, analfabetisme eller manglende danskkundskaber. 

Kommunikation er også udfordringen internt i sundhedsvæsenet. Mellem afdelinger. Mellem fagligheder. Og mellem hospital, speciallæge og praktiserende læge. Og mellem sundhedssektor og plejesektoren i kommunerne. Tag bare det faktum, at vi nu har to forskellige patientjournalsystemer på hospitalerne. Et i øst og et andet i vest.

Ifølge professor Peter Martin, der er professor på Deakin Univeristy i Australien, har øget fokus på kommunikationen i sundhedssamtaler forbedret nøjagtigheden af diagnoser, patienternes evne til at følge behandlingen, øget livsstilsændringer og reduceret fejl- og bivirkninger. Og som en positiv sidegevinst har det øget sundhedspersonalets trivsel og reduceret stress.

Fra tanke til handling

Vi har ikke brug for at udvikle nye ideer, skabe viden eller tænke tanker. Vi skal sådan set bare i gang med at omsætte vores viden til handling. Der er ikke brug for en sundhedspolitisk tænketank, men vi kan godt bruge en handletank.

Vi har ikke brug for at udvikle nye ideer, skabe viden eller tænke tanker. Vi skal sådan set bare i gang med at omsætte vores viden til handling.

Anders Schroll og Martin Vith Ankerstjerne
Selvstændige rådgivere, hhv. Associate og Decisions

En handletank på kronikerområdet vil kunne bidrage til at udvikle og anvise nye, innovative løsninger tilpasset den enkelte patient med en eller flere kroniske sygdomme. En handletank skal skabe rammen for et samarbejde, der sikrer, at udgangspunktet for en behandling i fremtiden bliver det enkelte menneske.

Handletanken skal forbedre behandling af kroniske sygdomme og den skal øge borgernes handlekompetencer. Den skal dermed skabe større trivsel og livskvalitet ikke kun hos mennesker med kronisk sygdom, men også hos de sundhedsprofessionelle. Og så skal den nedbringe omkostningerne til kronisk sygdom per borger.

Opgaverne for en handletank vil bestå i at samle sundhedsaktører om at udvikle og teste koncepter og prototyper i praksis. For eksempel kunne et projekt bestå i at samle danske sundhedsaktører i en indsats for at forbedre sundhedspersonalets kommunikationskompetencer og sætte tilstrækkeligt tid af til samtaler med patienten i centrum. 

Det er tid til handling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00