Regeringen fremlægger milliardplan for sundhedsvæsenet

I nyt udspil lægger regeringen op til at afsætte fire milliarder kroner til etablering af op til 20 såkaldte nærhospitaler, som skal sikre mere nærhed i sundhedsvæsenet. Derudover skal der sikres flere læger, og en ny taskforce skal granske 112-systemet, lyder det fra sundhedsministeren. 

Andreas WindKarl Emil Frost

Der er behov for at afsætte fire milliarder kroner til etableringen af op til 20 nye såkaldte nærhedshospitaler rundt om i landet.

Mange borgere med eksempelvis kroniske sygdomme har nemlig alt for langt til nærmeste sygehus og har behov for at kunne møde sundhedsvæsenet tættere på deres egen hverdag.

Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da han flankeret af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) onsdag præsenterede nye planer for sundhedsvæsenet. 

"Regeringen foreslår at oprette op til 20 nærhospitaler rundt omkring i Danmark fordelt i alle fem regioner. Og vi kommer med en plan for at forbedre lægedækningen - særligt i de områder af Danmark, der oplever udfordringer med at tiltrække praktiserende læger, og så vil vi styrke det akutte område," sagde sundhedsministeren til pressemødet. 

Desværre stiger antallet af danskere, som hver dag må leve med kroniske sygdomme, understregede sundhedsministeren. Og samtidig får vi i de kommende år flere ældre i samfundet, og det stiller nye krav til sundhedsvæsenet, lød det. 

"Der er en værdi i, at man for eksempel kan få foretager røntgenbilleder og blodprøver tæt på, at man kan komme til jordmoder-konsultation, at man som diabetes eller KOL-patient kan få hele eller dele af sin behandling tæt på. For det er behandlinger, der kan løses uden for de store sygehuse uden at gå ud over kvaliteten," sagde Magnus Heunicke. 

Udpeger 13 kommuner

Magnus Heunicke kaldte udspillet for "en stille revolution" af sundhedsvæsenet. De fire milliarder, regeringen vil afsætte, skal enten bruges til at bygge nyt, lave ombygninger eller blot tilretninger på eksistererende sygehuse, uddybede sundhedsministeren. 

"Nogle steder vil det være i større grad, andre steder i mindre grad. Så det er ikke sådan, at vi i regeringen forestiller os, at der skal bygges nærhospitaler på en bar mark. Det er alt sammen afhængigt af det arbejde, som Sundhedsstyrelsen og kommuner og regioner går sammen om at finde løsninger på," sagde Magnus Heunicke og nævnte konkret, hvor regeringen selv foreslår at etablere nærhospitaler: 

  • Nykøbing Mors
  • Skagen 
  • Skive
  • Grenå
  • Tarm
  • Tønder
  • Fredericia
  • Nyborg
  • Kalundborg
  • Nakskov
  • Næstved
  • Helsingør 

Magnus Heunicke fortalte, at han har været i kontakt med alle kommunernes borgmestre, som enstemmigt bakker op om regeringens plan. 

 "Nogle steder har de allerede i dag noget, som godt kunne minde om et nærhospital, andre steder har de langt fra. Men alle steder har de lyst til - selvfølgelig at få nogle investeringer - og noget sundhed tættere på deres borgere," sagde sundhedsministeren og tilføjede: 

 "I kan nok tælle op, at der ikke er 20 kommuner, der er kun 13 placeringer. Det vil sige, at det kræver, at kommuner og regioner er enige og vil søge om at få bygget det her. Men der er altså også mulighed for, at der er andre placeringer på landkortet, som man lokalt og regionalt kan blive enige om."

 Vil sikre flere læger

Til pressemødet lagde sundhedsministeren også vægt på, at omkring 600.000 danskere i dag bor i såkaldte lægedækningstruede områder. Derudover har 115.000 borgere ikke i dag en fast praktiserende læge. Derfor vil regeringen forbedre lægedækningen i Danmark ved henholdsvis at indføre såkaldt praksispligt og styrke fordeingen af læger under speciallægeuddannelsen. 

Konkret vil regeringen forlænge den del af speciallægeuddannelsen i almen medicin, som foregår i almen praksis, med op til seks måneder. Derimod skal uddannelsestiden på sygehusene forkortes. 

"Vi forventer, at det vil bidrage med cirka 290 flere uddannelseslæger om året, som bruger seks måneder mere i almen praksis. Samtidig vil vi styrke fordelingen af læger, mens de er under uddannelse til speciallæger. Det skal bidrage til, at flere læger kan løse opgaver i blandt andet lægedækningstruede områder."

Derudover vil regeringen give regionerne flere redskaber og større frihed til at sætte ind over for akut lægemangel. Og regeringen vil gøre det muligt for regionerne i en begrænset periode at give økonomisk støtte til lægeklinikker, som vælger at tage flere patienter. 

Eksempelvis skal regionen kunne støtte en lægepraksis økonomisk i en periode, hvis en ekstra sygeplejerske er forudsætningen for, at der kan tages flere patienter, lød det fra Heunicke: 

"Til sammen skal initiativerne sikre flere læger i de lægedækningstruede områder, og at borgerne i højere grad får en fast læge tæt på deres bopæl." 

Taskforce skal granske 112-systemet

I udspillet lægger regeringen også op til at styrke akutberedskabet ved at skaffe 5-10 ekstra ambulancer eller lægebiler i de dele af landet, hvor borgerne venter længst tid på akut hjælp. 

Efter at Berlingske har beskrevet, hvordan flere 112-opkald ikke er gået igennem, vil sundhedsministeren nu nedsætte en taskforce for at få gransket 112-systemet. 

"Lad mig sige det så tydeligt, jeg kan. 112-systemet skal fungere - uanset, hvor vi bor, eller hvornår på døgnet vi ringer," sagde Magnus Heunicke og tilføjede: 

"Derfor vil vi nedsætte en taskforce, som får til opgave at sikre et robust og trygt 112-system i hele Danmark, og målet er lysende klart. Alle borgere i Danmark skal være trygge ved, at vi får den rette hjælp hurtigt, hvis vi får brug for det."

Også den nære akutte indsats i sundhedsvæsenet har behov for at blive styrket, så langt færre patienter vil opleve at blive genindlagt mindre end en måned efter, at de har modtaget akutbehandling. Det skaber stor utryghed for både patienter og pårørende, understregede Heunicke og pegede blandt andet på behovet for bedre forebyggelse. 

Kommunens akutteams skal derfor tidligt kunne rykke ud og behandle borgere, inden der opstår en akut sygdomsituation og undgå unødvendige genindlæggelser. Det kan eksempelvis ske på anbefaling af patientens egen læge, lød det. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00