Økonomer advarer mod lønstigning på 15 pct.

KORT NYT: Flere topøkonomer råber nu vagt i gevær: Hvis Sundhedskartellet og FOA vinder kampen for en lønstigning på 15 pct., vil det skade dansk økonomi. Connie Kruckow lodret uenig.
Christian Juhl Mølgaard

Det kan skade landets økonomi, hvis det lykkes sygeplejerskerne at få deres vilje igennem. Det advarer cheføkonomer nu om.

"Det er uholdbart at have nogle grupper inden for den offentlige sektor, der stiger mere i løn end andre. 15 pct. er forholdsvist meget. Og det er på grænsen til, hvad der er økonomisk forsvarligt. Det vil uundgåeligt smitte af på resten af løndannelsen," siger Steen Bocian, cheføkonom hos Danske Bank, til Børsen i dag.

Cheføkonom i Nykredit Markets John Madsen advarer om, at også betalingsbalancen vil mærke efterskælv:

"På længere sigt udfordrer det vores konkurrenceevne og vækst. Bivirkningerne melder sig allerede så småt på betalingsbalancen. Renset for olieindtægterne har vi nu underskud på betalingsbalancens løbende poster."

Ikke skyld i kartoffelkur
Formand for Sundhedskartellet Connie Kruckow afviser dog blankt de dystre udsigter og vender problemstillingen 180 grader:

"Det vil være uansvarligt ikke at give os det. Det vil skade sundhedsvæsenet umådeligt. Og jeg må konstatere, at regeringen er lidt på slingrekurs. Den ene dag har vi en fantastisk økonomi, men når vi snakker overenskomstforhandlinger, så ser det ud som om, vi vil være skyld i en forestående kartoffelkur.

Det giver jeg ikke meget for," siger Connie Kruckow.

0:000:00