Podcast: Sådan gik SVM-regeringens første folketingsår på sundhedsområdet

Altingets sundhedspolitiske podcast ser tilbage på SVM-regeringens første folketingsår. Her vurderer to erfarne sundhedspolitiske kendere regeringen, sundhedsministeren og gransker de største sager og navnenyheder. Anders Kühnau vurderes at have mellem nul og én chance tilbage for at redde sin politiske fremtid som regionsformand. 

SVM-regeringens sundhedspakke og mange andre politiske tiltag bliver diskutteret i dette afsnit. 
SVM-regeringens sundhedspakke og mange andre politiske tiltag bliver diskutteret i dette afsnit. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

I Altingets Sundhedspolitiske podcast ser vi tilbage på den forgangne sundhedspolitiske sæson.

Gæsterne er denne gang Nicolai Döllner, der er tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og i dag selvstændig konsulent. Han flankeres af Martin Geertsen, der er tidligere sundhedsordfører og regionspolitiker, og som i dag er public affairs-direktør hos Primetime.

Emnerne i dette afsnit:

  • Regeringen og Sophie Løhdes første sæson 
  • Sundhedsstyrelsens nye direktør, Jonas Egebart
  • Erik Jylling, Region Hovedstadens nye lægefaglige koncerndirektør
  • Dansk Sygeplejeråds fremtid
  • Status på nærhospitaler 
  • Region Midtjylland i ledelseskrise
  • Andres Kühnaus politiske fremtid
  • Skal de praktiserende læger frygte Strukturkommissionen?


Gæsterne siger blandt andet: 
 

Nicolai Døllner:

Hvad er de mere grundlæggende problemer i Region Midtjylland?

"Hvis jeg var ejendomsmægler og blev spurgt om årsagerne til problemerne i Region Midtjylland. Så ville jeg sige, at de tre årsager er: Kühnau, Kühnau og Anders Kühnau. Det er det, der står tilbage. Han har sådan set været på vagten i det meste af den her tid (med de mange fyringer og opsigelser, red.)."

Perspektiverne ved 2,4 millioner sundhedsforsikringer:  

"Vi jo på vej mod et A- og B-hold.  Alle de erhvervsaktive har en forsikring. Dem uden for arbejdsmarkedet har ingen forsikring. Og paradoksalt nok er det jo blandt andet fagforeningerne, der har været tæt på Socialdemokratiet, som har været med til at drive den udvikling."

Hvad siger folk om forskellene på Jonas Egebart, der skal være ny direktør i Sundhedsstyrelsen, og forgængeren, Søren Brostrøm.

"Han har noget ledelsesmæssigt, som Søren Brostrøm nok ikke har. Han vil meget gerne omgive sig af stærke fagligheder, fordi han elsker at gå ned i dybden og lære af de her mennesker, han har omkring sig. Og det giver en stor respekt på hans arbejdsplads."

Martin Geertsen:

Regeringen leverede en kræftplan, før den blev efterspurgt:

"Da jeg ved med til at udvikle politik i Venstre inden seneste folketingsvalg, var der planer om alt muligt andet (end kræftplaner). Vi diskuterede psykiatri- og smertehandlingsplaner og handlingsplaner for kroniske patienter. Kræftplanen stod ikke højt på dagsordenen da. Den er kommet som en tyv om natten."

Hvilken situation står regionsformand Anders Kühnau (S) i?

"Anders Kühnau har en kæmpemæssig opgave i at få besat de ledige direktørstillinger i sin direktion og få lagt en strategi for Region Midtjylland. Jeg tror ikke, der er mange flere skud i bøssen for Anders."

Dansk Sygeplejeråds fremtid:

"Hvis det er sådan, at sygeplejerskerne insisterer på at tale deres eget fag ned og ødelægge omdømmet for deres eget fag, så bliver politikerne og andre jo nødt til at træffe nogle beslutninger, der gør, at der er andre faggrupper eller teknologi, der må tage over, eller at man indretter sundhedsvæsenet på en anden måde. Patienterne skal jo behandles."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00