Debat

Regioner skal pleje den kliniske forskning

DEBAT: DI mener, at regionerne skylder at gøre langt mere for at sikre bedre forhold for den kliniske forskning. Sidste forsøg fra regionernes side var lidt af en skuffelse.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Download foto i høj opløsning

Jeg har været ansat på Altinget siden 2005. Jeg er netværks- og innovationsredaktør, men har tidligere været redaktør for Altinget: sundhed miljø, transport og social. Jeg er desuden vært på en stribe sundhedsrelaterede netværk og Altingets psykiatrinetværk. Ud over at udvikle nye tiltag på Altinget skriver jeg også sundhedspolitiske analyser og artikler.

Jeg er uddannet på DMJX i Århus og Hogeschool Van Utrecht i Holland. Under præsidentvalget i 2004 arbejdede jeg fire måneder for DR i Washington som researcher. Og jeg har været en tur forbi DR-Livsstil i Århus i 2005.

Jeg er delvist uddannet landmand og har været udstationeret to gange som FN-soldat.

 

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Rose Skaksen 
Branchedirektør, DI

Muligheden for at lave kliniske forsøg er afgørende for danske medicinalvirksomheders succes. Det er grundlaget for megen af den internationalt anerkendte forskning, der foregår i virksomhederne. Det er en af årsagerne til, at medicinalindustrien i dag er en af Danmarks største eksportsucceser.

I 2010 eksporterede medicinalindustrien herhjemme for langt over 50 mia. kr. Det svarer til mere end 10 procent af den samlede danske eksport. Og regeringen har heldigvis fået øje på erhvervets store betydning og har netop udpeget sundheds- og velfærdsområdet som et af de erhvervsområder, hvor vækstvilkårene skal styrkes.

Men succesen har fået en slagside. Antallet af kliniske forsøg er faldet dramatisk. Ifølge Lif er der de seneste tre år sket et fald på 35 pct., og det påvirker virksomhedernes muligheder for vækst.

I aftalen lovede regionerne at etablere en enkel og effektiv indgang for industrien til at indgå aftaler om kliniske forsøg. Desværre er man endt med fem indgange.

Mette Rose Skaksen
Branchedirektør, DI

Danmark bliver valgt fra, når der skal udføres kliniske forsøg. Både fordi Danmark er dyrere end f.eks. de østeuropæiske lande eller lande i Fjernøsten, men også fordi vi trods vores lille størrelse har et fragmenteret sundhedsvæsen, der ikke i tilstrækkelig grad understøtter lægernes ønske om at deltage i forskning.

Lovede én indgang: Endte med fem
Det fremgår i aftalen om regionernes økonomi for 2012, at regionerne sammen med industrien skal forbedre vilkårene for kliniske forsøg. Det gøres konkret ved at etablere færre indgange, når samarbejdet mellem sundhedsindustrien og sygehusvæsnet om kliniske forsøg skal håndteres.

I aftalen lovede regionerne at etablere en enkel og effektiv indgang for industrien til at indgå aftaler om kliniske forsøg. Desværre er man endt med fem indgange - en i hver region. Det er en god begyndelse - men langt fra nok til at vende udviklingen. Det kræver en enkel og professionel tilgang til klinisk forskning. Regionerne bør skabe nogle rammer, der gør det attraktivt for virksomhederne at satse på forskning i Danmark.

Forskningen bør samles i færre, men større, professionelle enheder, og ledelsen på sygehusene skal opfordre både læger og sundhedspersonale til at deltage i klinisk forskning.

Forskning skal accepteres
Men det kræver også, at det bliver legitimt for lægerne og industrien at samarbejde under klare regler. Samarbejde er en absolut nødvendighed, hvis forskningen skal blomstre - til gavn for patienterne.

Skal den uheldige udvikling vendes, skal politikerne derfor acceptere - og fremme - et frugtbart samarbejde mellem lægerne og industrien frem for at mistænkeliggøre det. Ellers kan regeringens velmenende ord og netop igangsatte arbejde for at gavne væksten inden for sundheds- og velfærdsløsninger vise sig at være forgæves.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00