Debat

Regionsrådsformand: Partnerskaber mellem hospitaler kan sikre lige muligheder for behandling – uanset hvor du bor

I regionerne er vi nødt til at tage et fælles ansvar for, at alle har lige adgang til sundhed, så ingen borgere lades i stikken, skriver regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

Partnerskaber mellem regioner og hospitaler skal bidrage til at løfte ansvaret for, at patienter i hele landet får lige adgang til de sundhedsydelser og den behandling, de har brug for, skriver Lars Gaardhøj (S), regionrådsformand i Region Hovedstaden.
Partnerskaber mellem regioner og hospitaler skal bidrage til at løfte ansvaret for, at patienter i hele landet får lige adgang til de sundhedsydelser og den behandling, de har brug for, skriver Lars Gaardhøj (S), regionrådsformand i Region Hovedstaden.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lars Gaardhøj
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital indgik i oktober 2023 en aftale om partnerskab for at sikre, at bornholmere fortsat kan få behandling af høj kvalitet.

Partnerskabet skal styrke Region Hovedstadens mindste hospital, som er udfordret af personalemangel og særligt mangel på speciallæger.

Bornholms Hospital har en særstatus som ø. Hospitalet leverer sundhedstilbud til øens 40.000 faste beboere, men vi er også rigtig mange, der året rundt nyder at komme på klippeøen i Østersøen.

Læs også

Faktisk har Bornholm op mod 600.000 gæster i løbet af året, hvilket giver et betydeligt pres på hospitalet med flere patienter, som bliver syge og kommer til skade. Og så nytter det jo ikke, at Bornholms Hospital er udfordret af personalemangel.

En udfordring, som vi forventer kun vokser i og med mange gode medarbejdere er på vej på pension. Derfor skal partnerskabet bidrage til et mere robust Bornholms Hospital.

Målet med partnerskabet er også at flere bornholmere kan blive hjemme på øen og få deres behandling. Syge borgere skal ikke unødigt rejse til København for en 10-minutters konsultation.

Det skal for eksempel ske ved, at speciallæger enten skal komme til øen, eller patienten kan sidde hjemme eller sammen med en sygeplejerske i teleambulatoriet på hospitalet i Rønne og tale med speciallægen i København.

Hospitalerne skal rykke tættere sammen om det fælles ansvar for borgerne i hele regionen, men faktisk også for alle andre danskere. Uanset hvor du bor, skal du have de samme muligheder for blive behandlet

Lars Gaardhøj
Regionrådsformand, Region Hovedstaden

Bornholms Hospital bruger allerede i dag virtuelle konsultationer, og bornholmerne er gode til at bruge de digitale løsninger. Måske får vi her nogle erfaringer, som kan bruges på nogle af de ”store” hospitaler, for personalemangel findes i hele landet.

Lige behandling – et fælles ansvar

I det hele taget er samarbejdet mellem Bornholm og Bispebjerg bare et af mange kommende skridt, hvor hospitalerne skal rykke tættere sammen om det fælles ansvar for borgerne i hele regionen, men faktisk også for alle andre danskere. Uanset hvor du bor, skal du have de samme muligheder for blive behandlet.

Region Hovedstaden har også indgået en partnerskabsaftale med Region Sjælland, som har nogle af de samme udfordringer som Bornholm med personalemangel og mange borgere med kroniske sygdomme.

Hospitalerne opretter delestillinger indenfor blandt andet psykiatri, lunge og hjertesygdom, så læger både skal arbejde på for eksempel Rigshospitalet og et af hospitalerne i vores naboregion.

Desværre går det langsomt med at få besat stillingerne. Begge regioner arbejder med at finde de rigtige løsninger, så det opleves som attraktivt at søge stillingerne.

I regionerne er vi også nødt til at tage et fælles ansvar, når der opstår problemer med at behandle for eksempel kræftpatienter. Derfor tager læger fra Rigshospitalet til Aarhus for at hjælpe med at operere patienter med tarmkræft og hjælpe med at uddanne kirurger.

På samme måde har Esbjerg Sygehus åbnet for hjælp til behandling af patienter med brystkræft fra Region Hovedstaden.

Økonomi skal følge med

På Bornholms Hospital og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er det nu direktioner, medarbejdere og ledere i dialog med faglige organisationer, der skal finde de rigtige måder at samarbejde på, og vi politikere skal bidrage med nogle rammer, så aftalen ikke bare bliver hensigtserklæringer.

Derfor afsætter regionsrådet fire millioner kroner i 2024 og seks millioner kroner i årene derefter til at udvikle samarbejdet på tværs af Østersøen.

Bornholms Hospital skal styrkes og udvikles som en attraktiv arbejdsplads til glæde for øens borgere – og alle andre der gæster skønne Bornholm.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gaardhøj

Regionsrådsformand (S), Region Hovedstaden, 2. næstformand, Danske Regioner, formand, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, bestyrelsesmedlem, Wonderful Copenhagen
cand.mag. i samtidshistorie (Syddansk Uni. 2001)

0:000:00