Debat

Drop vanetænkningen og spar penge på sundhedsområdet

DEBAT: Vanetænkning og ideologi må ikke stå i vejen for at bruge private aktører, skriver DI's branchedirektør Mette Rose Skaksen i dette debatindlæg.
Vanetækning og ideologi er barrierer, der forhindrer et frugtbart samarbejde mellem det offentlige og det private, skriver Mette Rose Skaksen i dette debatindlæg.
Vanetækning og ideologi er barrierer, der forhindrer et frugtbart samarbejde mellem det offentlige og det private, skriver Mette Rose Skaksen i dette debatindlæg. Foto: Dansk Industri
Uddannet journalist fra Center for Journalistik ved Syddansk Universitet, januar 2013. Pt. i gang med Cand. Public på Syddansk Universitet. Fungerer som researcher på Velfærdsteknologi, Sundhed, Teknik og bidrager til tilrettelæggelsen af EU-TV-projektet.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mette Rose Skaksen
Branchedirektør, Dansk Industri

Vi skriver 2013. Kommuner, regioner og virksomheder tænker nyt, smider ideologier på hylden og finder nye løsninger. Det er nødvendigt, hvis vi skal udvikle os og klare os i konkurrencen.

Men på ét punkt er tiden nærmest gået i stå. Når kommuner og regioner skal løse opgaver inden for sundhedsområdet, står vanetænkning og ideologi stadig i vejen for et bredere samarbejde mellem det offentlige og de private leverandører. Det er ærgerligt, for erfaringerne fra udlandet - f.eks. Sverige - viser nemlig, at der er et stort potentiale ved at lade private leverandører overtage opgaver i sundhedsvæsnet - f.eks. drift af hospitaler eller hjemmepleje.

Flere bør gøre som Region Sjælland
Derfor er Region Sjælland også på rette vej, når de har udbudt drift af både lægepraksis og hospitalsafdelinger til private leverandører med bred politisk opbakning fra begge sider i Regionsrådet. Beslutningen er ikke et ideologisk korstog, men alene til gavn for regionens patienter.

Regionsrådet er heldigvis ikke, som sundhedsministeren, bange for, at en privat leverandør vil ændre på den frie og lige adgang til sundhedsvæsnet. Det vil nemlig stadig være det offentlige sundhedsvæsen, der visiterer til behandlingerne, det er blot en privat leverandør, der leverer ydelsen. Andre regioner bør derfor følge Region Sjællands eksempel og øge de private leverandørers muligheder for at bidrage i sundhedsvæsnet.

Private leverandører har allerede bidraget i mange år
Udbuddet i Region Sjælland er et godt eksempel på, at private leverandører kan bidrage positivt til det offentlige sundhedsvæsen. På ambulanceområdet - et meget kritisk område - har Falck jo i mange år leveret den præhospitale indsats til stort set hele landet - og til fuld tilfredshed for borgere og politikere. Man har fået god kvalitet og effektivitet til en konkurrencedygtig pris, samtidig med at det er lykkedes at skabe en erhvervssucces, der eksporteres til udlandet. Og det er det, der er behov for, hvis de danske kompetencer på sundheds- og velfærdsområdet skal udvikles og resultere i flere arbejdspladser og mere eksport i fremtiden.

Men på ét punkt er tiden nærmest gået i stå. Når kommuner og regioner skal løse opgaver indenfor sundhedsområdet, står vanetænkning og ideologi stadig i vejen for et bredere samarbejde mellem det offentlige og de private leverandører

Mette Rose Skaksen
Branchedirektør, DI

Også i kommunerne er de gode eksempler heldigvis ved at blive spredt. Flere kommuner er begyndt at inddrage private kompetencer i udviklingen af ældreplejen, men mange flere kan følge de gode tiltag på ældreområdet, som allerede er i gang i Gribskov, Syddjurs, Greve, Holbæk og Kolding.

Så lad de private aktører komme til og vise, at de sagtens kan samarbejde med det offentlige og løfte en del af opgaverne lige så effektivt og med samme høje kvalitet - men med mulighed for vækst og eksport - så resten af verden kan nyde godt af vore unikke kompetencer på området. For det er præcis det, vi skal leve af i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00