Kronik

Sosu-assistent: Når vi råber op, er det ikke brok, men faglig og menneskelig bekymring

Fokus på måling, styring og kontrol trækker os væk fra den faglighed der er i kendskabet og nærheden til de ældre, og det dræber arbejdsglæden, kreativiteten og innovationen. Politikerne har et særligt stort ansvar for at tale faget op og sikre en ordentlig økonomisk ramme, skriver Mona Jepsen.

Når der råbes op, hvad enten det er fra borgere, pårørende eller medarbejdere, så er det ikke brok, men et råb ud fra en reel faglig og menneskelig bekymring for fremtiden, skriver Mona Jepsen.
Når der råbes op, hvad enten det er fra borgere, pårørende eller medarbejdere, så er det ikke brok, men et råb ud fra en reel faglig og menneskelig bekymring for fremtiden, skriver Mona Jepsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mona Jepsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Stemmen fra virkeligheden.” Det er mig, social og sundhedsassistenten.

Da jeg blev spurgt om jeg ville sige lidt om min virkelighed på Ældretopmødet 2.0 holdt jeg lige vejret et øjeblik og tænkte: kan du det? Men jeg blev hurtig klar over, at det kunne jeg ikke sige nej til. Hvorfor? Fordi ældreområdet er ”mit fag”, og det bløder faglige varme hænder, og det har en pris.

På Ældretopmødet var et af mine budskaber derfor også, at man ikke kan effektivisere nærvær og omsorg. Jeg satte ord på det, der sker i relationen og nærværet til et andet menneske. Det som gør mig stolt og varm i hjertet, når jeg har overskud og ro til at være i det nærvær, og oplever at kunne hjælpe borgeren allerbedst.

Men jeg forsøgte også at sætte ord på det krydspres, jeg ofte er i, og de tunge følelser, jeg får, når vi er for få faglærte til at drage omsorg for alt for mange. Både den faglige og menneskelig utilstrækkelighed rammer mig hårdt.

Det er vigtigt at vise, at man politisk og økonomisk prioriterer ældreområdet, så vi har basis for en værdig ældrepleje, hvor man kan tiltrække og fastholde medarbejdere.

Mona Jepsen
Social- og sundhedsassistent, Vejen Kommune

Det er også her, jeg kan få en følelse af at være degraderet til en ”omsorgsmaskine”, der kan køre på, uden stop. Som jeg sagde på topmødet, hvis dét er fremtidens ældrepleje, så bliver det uden mig ombord. Det kan jeg ikke som menneske og med den faglighed, jeg har.

Kompetente kollegaer forsvinder

Derfor er jeg også optaget af, hvad der skal til for at få flere hænder og ikke mindst holde på dem, vi har? Der er gode initiativer i spil i de seks spor fra topmødet, der leder os godt på vej.

Jeg tror, det er meget vigtigt, at have arbejdspladser, hvor man forstår, at medarbejdernes trivsel er altafgørende for borgerens trivsel. Arbejdspladser, hvor der er rum til gode arbejdsfællesskaber, læring og refleksion. Måske man på ældreområdet har været for forkælet? For har det tidligere været nødvendigt at tiltrække og fastholde medarbejdere som nu?

Førhen var der måske en tendens til, at når en medarbejder fik foden inden for døren, blev man til man gik på pension. Der var høj jobsikkerhed i det offentlige. I dag er der masser af jobmuligheder. Man prioriterer måske at have et arbejdsliv og et familieliv, der hænger sammen, ønsker individuel kompetenceudvikling, eller noget så basalt som et arbejdsliv, man kan holde til eller leve af.

Jeg har en oplevelse af, at der de seneste år stille og roligt er sivet kompetente, faglærte kollegaer fra faget og over i andre fag. Hvis jeg har ret i den tendens, er det jo dybt bekymrende. For tager man de menneskelige konsekvenser ud af den ligning og kigger på det i et samfundsmæssigt og økonomisk perspektiv, går det jo slet ikke at investere i at uddanne medarbejdere, som man ikke formår at fastholde.

Læs også

Politisk ansvar for at tale faget op

Dokumentation og patientsikkerhed er vigtig, men jeg får af og til en fornemmelse af, at jeg skal gøre noget fordi, nogen skal lave en statistik, sikre at jeg har udført mit arbejde, eller fordi det er vigtigt hvilken ”kasse", der betaler.

Med det tiltagende fokus jeg har oplevet gennem årene på opgaver, måling, styring og kontrol, tror jeg, at man trækker os væk fra den faglighed der er i kendskab, mærkbarhed og nærhed til borgeren. Jeg mærker en lille bevægelse mod en ny retning, og det er godt. For den anden kurs tror jeg dræber arbejdsglæden, kreativiteten og innovationen.

Jeg hører ofte, at vi skal tale faget op. Det skal vi, og det er et fælles ansvar, som alle, der er tæt på ældreområdet, bør tage. Vi har som medarbejdere en kæmpe samfundsmæssig værdi, som der er grund til at være stolt af. Vi skal huske at fortælle, at faget kræver stor faglighed, at det er et spændende og givende fag, og at der også sker rigtig meget godt for borgerne herude, netop på grund af vores faglighed, kendskab og viden.

Når der 'råbes op' herude, hvad enten det er fra borgere, pårørende eller medarbejdere, så er det ikke brok, men et råb ud fra en reel faglig og menneskelig bekymring for fremtiden og den kurs, der er.

Mona Jepsen
Social- og sundhedsassistent, Vejen Kommune

Alt det har vi måske nok glemt at fortælle og sige højt. Politisk mener jeg, at der er et særligt stort ansvar for at tale faget op. Det er politikernes ansvar at sikre en ordentlig økonomisk ramme.

Jeg tror, det er vigtigt at vise i samfundet, at man politisk og økonomisk prioriterer ældreområdet, så vi har basis for en værdig ældrepleje, hvor man kan tiltrække og fastholde medarbejdere. For kan man tiltrække til et fag, hvis det ikke prioriteres?

Jeg ikke er den eneste

Hvad med fremtiden. Er der håb? Ja, jeg har en tro på, at vi sammen kan ændre det. For som jeg sagde på topmødet, så længe der er råb, er der også håb.

Med det mener jeg, at de, der er tæt på ældreplejen, er inddraget i de seks spor på vej mod en ny fælles retning. Det kommer nedefra. Men jeg tror også, det er meget vigtig at forstå, at når der 'råbes op' herude, hvad enten det er fra borgere, pårørende eller medarbejdere, så er det ikke brok, men et råb ud fra en reel faglig og menneskelig bekymring for fremtiden og den kurs, der er. Og som vi har et håb om, at der lyttes til og handles på.

Jeg har efter mit indlæg på topmødet fået meget positiv feedback. Jeg fik en fornemmelse af, at der blev lyttet til mine budskaber, og jeg blev bekræftet i, at jeg ikke er den eneste der mærker og oplever ældreplejen, som jeg gør. Det får mig til at tænke, at det var rigtig vigtigt og godt, at social- og sundhedsassistenten turde tage ordet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00