Springet fra den politiske tiger: Derfor blev Jane Heitmann lobbyist efter 11 år i Folketinget
"Jeg er mæt af politik på den gode måde," siger Venstres sundhedsprofil Jane Heitmann, som har skiftet Christiansborg ud med en stilling som public affairs-direktør hos Rud Pedersen.
Søren Elkrog Friis
MagasinredaktørI 11 år har Jane Heitmann haft sin daglige gang på Christiansborg. Og hun har elsket hver eneste dag som folkevalgt og medlem af Venstres folketingsgruppe.
Men i sommerferien begyndte tankerne at rumstere.
"Jeg er rundet af det private erhvervsliv og har aldrig tænkt, at jeg skulle være 'levebrødspolitiker'. Og hånden på hjertet, så er det lettere at komme ind på arbejdsmarkedet, når man er tættere på de 50 end de 60 år. Så når jeg kigger på min dåbsattest, stod det klart, at det var tid," siger 54-årige Jane Heitmann.
I august meddelte hun derfor, at hun ikke ville genopstille.
Var det en svær beslutning?
"Det er jo altid svært at give sig selv tiden til at mærke efter, hvornår man er mæt. Men jeg har siddet i Folketinget i tre perioder. Så jeg var egentlig ikke i tvivl om, at det var tid til at bruge den viden, erfaring og de kompetencer, jeg har fået på Christiansborg i en anden sammenhæng," siger den tidligere venstrepolitiker, som blandt andet har været sundhedsordfører, psykiatriordfører og ældreordfører samt formand for Sundhedsudvalget.
Livet er jo fuldt af tilfældigheder, men jeg tror, at jeg har en udpræget evne till at gribe de duer, som flyver forbi.
Jane Heitmann
Public affairs-direktør, Rud Pedersen
Venstre lå ret dårligt i meningsmålingerne på det tidspunkt, og ved valget i november blev Folketingsgruppen næsten halveret. Havde du ikke bare set skriften på væggen?
"Der er altid en risiko ved at stille op til et valg - uanset meningsmålingerne. For mig var det afgørende, at jeg kunne mærke, at det var tid til at prøve kræfter med noget andet."
Partikasketten bliver hjemme
Mens gamle og nye partifæller og folketingskolleger forhandlede på livet løs om dannelsen af Danmarks næste regering, tog Jane Heitmann fat på næste etape af sit arbejdsliv som public affairs-direktør hos lobby-sværvægteren Rud Pedersen.
"Jeg har været meget spændt på, hvordan det er at træde ind i et andet ledelsesrum og et andet arbejdsrum. Public affairs-disciplinen er jo en ny verden, som er ved at åbne sig for mig. Men der er heldigvis meget, jeg kan tage med fra Christiansborg. Hvis jeg skulle finde en fællesnævner, er det netværk og samarbejde," siger Jane Heitmann.
- Født 1968 i København (54 år)
- Har boet mange år på Fyn, men er nu vendt tilbage til København.
- Er gift, har tre børn på 29, 24 og 19 år, og er lige blevet farmor.
Uddannelse
- Oprindeligt uddannet klinikassistent, men siden cand.mag i dansk. Har også læst teologi, og er lige startet en lederuddannelse (MBA).
Karriere
- Har været selvstændig indenfor dentalbranchen, været medlem af kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune og siddet i Folketinget for Venstre fra 2011-2022.
- Har været sundhedsordfører, psykiatriordfører og ældreordfører, samt formand for Sundhedsudvalget og Udvalget vedrørende Det Etiske Råd.
Privat
- Løber, står på ski, sejler, står på SUB-board, klatrer og spiller golf.
- Ser helst dokumentarer.
- Elsker filmen 'Fagre voksne verden' fra 1967 - ikke mindst på grund af musikken.
- Holder især af at rejse i Latinamerika og elsker tortillas, empanadas og god rødvin fra Mendoza.
Hvad er forskellen på at drive en dagsorden politisk og som lobbyist?
"På Christiansborg er det jo ikke altid en selv, der bestemmer, hvilken dagsorden, der skal drives. Det er jo ofte regeringen, som har initiativet, og så arbejder man enten med det eller mod det. I Rud Pedersen har man qua sine kunderelationer mulighed for at drive deres dagsordener, men også selv at tænke nogen tanker i forhold til dagsordener, som kunne være interessante og relevante."
I mange år har du skulle stå på mål for Venstre og tænke partipolitisk. Nu skal du vel se de behov på vegne af de kunder, der kommer ind ad døren?
"Ja, det er klart. Selv om der banker et lille blåt hjerte i mig, så kan jeg selvfølgelig ikke have partikasketten med på arbejde. Nu er det en anden form for samarbejde, medspil og modspil, som jeg bliver mødt af. Men det er ikke fremmed for mig at arbejde på tværs. Som formand for Sundhedsudvalget har det jo været et vilkår fra dag ét, at man favner hele udvalget uanset partipolitisk tilhørsforhold."
Hvad er du mest stolt af fra din tid på Christiansborg?
"Da vi lukkede hele Danmark ned i forbindelse med corona-pandemien. Det var uden tvivl den største opgave, jeg har haft som formand for Folketingets Sundhedsudvalg. Og jeg er glad for, at jeg som formand formåede at samle hele Folketinget fra det yderste højre til det yderste venstre om et lovforslag, som alle faktisk var enige om," siger Jane Heitmann.
Mæt på den gode måde
De indledende dansetrin med Covid-19 var en turbulent tid, men også meget lærerigt i forhold til, hvad folkestyret kan, erindrer hun.
"Alle var jo tøvende i forhold til, hvad det var, vi stod over for. Så ens diplomatiske evner bliver virkelig sat på hård prøve i sådan en situation. Der var jeg glad for min ret lange erfaring, som gjorde det lettere at få enderne til at mødes. Og det var noget, som var vigtigt for hele Danmark."
Man hører tit, at appetitten på politik - og magt - stiger, når først man sidder i Folketinget. Er der noget, du ikke har nået, eller er du helt mæt?
"Jeg synes faktisk, at jeg har opnået alt det, jeg har drømt om i Folketinget. Jeg har arbejdet med nogen områder, som i hjertet har betydet meget for mig. Så jeg er mæt af politik på den gode måde, men har stadig lysten til at arbejde med politik på en anden måde."
Selv om der banker et lille blåt hjerte i mig, så kan jeg selvfølgelig ikke have partikasketten med på arbejde.
Jane Heitmann
Public affairs-direktør, Rud Pedersen
Er der noget du fortryder eller gerne ville have gjort anderledes fra din tid i Folketinget?
"Jeg har jo været fuldstændig opslugt af sundhed, psykiatri og ældre, men politik er jo en tiger, og der så mange områder, som har så stor betydning for så mange mennesker - for eksempel social- og uddannelsesområdet. Hvis jeg havde haft tiden og overskuddet, ville jeg gerne være dykket ned i de hjørner af dansk politik også."
Politik er en tiger... hvad betyder det?
"Politik er en tiger på den måde, at når du først sætter dig op på ryggen af den, så galoperer den jo derudaf. Derfor kræver det også både mod, kræfter og overskud at springe af tigeren."
Kommer du til at springe på tigeren igen?
"Nu skal man jo aldrig sige aldrig, men jeg har ikke nogen planer om at stille op til noget som helst. Men når man er et politisk dyr, som jeg er, kommer man aldrig til at slippe interessen for politik."
Du er uddannet klinikassistent, og var selvstændig i mange år, før du blev valgt ind i Folketinget. Nu skal du så lave noget nyt. Er det bevidste karrierespring, eller er det bare tilfældighedernes spil?
"Livet er jo fuldt af tilfældigheder, men jeg tror, at jeg har en udpræget evne till at gribe de duer, som flyver forbi. Men det er jo ikke sådan, at jeg har flakset fra det ene til det andet. Og hvis man er lidt nysgerrig på livet, skal man jo ikke være bange for at sadle om," slutter Jane Heitmann.