Sundhedsstyrelsens tilsyn styrkes med 46 millioner

AFTALE: Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har indgået en aftale med alle Folketingets partier om at styrke Sundhedsstyrelsens tilsyn med flere penge. Samtidig skal styrelsen fremover orientere Folketinget løbende. 

Foto: Ulrik Jantzen
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Flere penge til Sundhedsstyrelsens tilsyn og stærkere parlamentarisk kontrol med styrelsens tilsynsager. Det er nogle af hovedelementerne i en ny aftale, som sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har lavet med alle Folketingets partier. Læs aftalen her.

Pengene, 46 millioner kroner, til tilsynsområdet hentes fra de eksisterende bevillinger på Sundhedsministeriets område. 

Aftalen betyder, at der skal sættes to uvildige undersøgelser i gang. Den ene undersøgelse er af Sundhedsstyrelsens cirka 1.000 åbne tilsynssager med læger.

Gennemgangen skal blandt andet vise, om styrelsen har taget de rigtige skridt i sagerne, har overholdt relevante tidsfrister og fulgt op på sagerne, hvis der er kommet indberetninger.

Den anden undersøgelse er til sagen om den vestjyske psykiater. Her skal det undersøges, om Sundhedsstyrelsen har fremlagt alle væsentlige oplysninger. 

Aftalen betyder også, at partierne er enige om at overveje, om man skal øge muligheden for at offentliggøre styrelsens tilsynssager. Det er dog ikke angivet hvordan.

Markant er det også, at partierne er enige om, at det skal vurderes, om styrelsen skal have stærkere beføjelser, så de kan stoppe læger i deres arbejde tidligere.

"Det skal mellem aftalepartierne politisk afklares, hvilket rum der skal være, for at styrelsen kan foretage visse processkridt i sagerne, så styrelsen kan agere også i de sager, hvor der endnu ikke er grundlag for at træffe afgørelse," hedder det i aftalen.

Aftalen kommer, efter at der de seneste år har været en stribe sager, hvor der har været hård kritik af Sundhedsstyrelsens tilsyn med især læger, der fejlbehandlede deres patienter. Kritikken kulminerede med sagen om den vestjyske psykiater, der fejlbehandlede et større antal patienter, inden han blev stoppet. Det var især denne sag, som førte til, at Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, blev fyret i marts måned.

I aftaleteksten skriver partierne.  

"Aftalepartierne er enige om, at tilliden til Sundhedsstyrelsens tilsyn med sundhedspersoner og det generelle tilsyn med sundhedsvæsenet skal genoprettes. Både af hensyn til patienterne, de pårørende og til sundhedspersonerne. Der har været sager fremme, hvor tilsynet ikke har fungeret efter hensigten eller har været for længe om at skride til handling. Det skal der ændres på," står der i aftalen.

 

Dokumentation

Aftalens hovedpunkter

Større åbenhed om Sundhedsstyrelsens tilsynsarbejde. 

Der skal skabes en klar lovhjemmel til at fastsætte nærmere regler om offentliggørelse af Sundhedsstyrelsens tilsynsforanstaltninger over for sundhedspersoner.

Sundhedsstyrelsen tilføres flere ressourcer, i perioden fra 2015 til 2019 tilføres 46 mio. kr.

Der skal gøres op med brugen af frivillige aftaler som led i Sundhedsstyrelsens sagsbehandling.  Det skal samtidig afklares, hvilket rum der skal være, for at Sundhedsstyrelsen kan tage visse processkridt i tilsynssager. 

Der skal strammes op på udvælgelsen af speciallæger, der foretager undersøgelser af sundhedspersoner og skriver lægeerklæringer i tilsynssager.

Der skal gøres op med den tidligere journaliseringspraksis i Sundhedsstyrelsen, så det bl.a. bliver lettere at få overblik over tilsynssager. Samtidig skal journaliseringspraksissen indrettes, så man får størst mulig åbenhed inden for lovgivningens rammer.

Det skal undersøges, hvordan Sundhedsstyrelsens tilsyn kan omlægges til at være mere risikobaseret. Der skal udarbejdes et politisk beslutningsgrundlag, som bl.a. beskriver, hvordan en evt. omlægning af styrelsens tilsyn kan kanalisere flere ressourcer derhen, hvor man kan dokumentere, at risikoen for patientsikkerheden er størst.

Læring af undersøgelse af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v.

Der skal samles op på resultaterne fra undersøgelsen af Sundhedsstyrelsens tilsynssager m.v., og erfaringerne herfra skal indtænkes i nye politiske overvejelser om tilrettelæggelsen af tilsynet.

Arbejdet med at implementere handlingsplanen, der skal styrke Sundhedsstyrelsens tilsynsvirksomhed, skal fortsat prioriteres.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00