Sundheds-kroner er centralt tema ved økonomiforhandlingerne

KOMMUNER: I slutspurten til forhandlingerne om næste års økonomiaftale for kommunerne står sundhedsområdet klart frem som en af knasterne i vejen mod en ny aftale.
Hvis danskerne i stadig højere grad skal holdes ude af sygehusene, så må regeringen også investere mere i de kommunale sundhedstilbud, argumenterer man fra KL’s side.
Hvis danskerne i stadig højere grad skal holdes ude af sygehusene, så må regeringen også investere mere i de kommunale sundhedstilbud, argumenterer man fra KL’s side.Foto: www.colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Folkeskoleforliget har forsinket årets forhandlinger om næste års økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne. Men det betyder ikke, at alle andre områder er forhandlet på plads, selv om der ventes en aftale i dag eller en af de nærmeste dage.

Ved forhandlingerne mandag den 10. juni var selve den økonomiske ramme på sundhedsområdet ikke lagt fast endnu ifølge parterne.

"Vi er ikke nået til beløbene endnu. Men det er klart, at kommuner og regioner i højere grad får en fælles opgave med at forhindre genindlæggelser", sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager på vej væk fra forhandlingslokalet i Finansministeriet.

Dokumentation

Det står der blandt andet om kommuner i regionernes økonomiaftale med regeringen (2014) 

Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om at fastsætte følgende mål for den patientrettede forebyggelsesindsats:

  • Færre uhensigtsmæssige genindlæggelser. 
  • Færre forebyggelige indlæggelser.
  • Færre uhensigtsmæssige akutte korttidsindlæggelser.
  • Færre færdigbehandlede patienter, der optager en seng på sygehusene.

 Disse fælles mål skal omsættes i mere konkrete målsætninger mellem regioner og kommuner i regi af sundhedsaftalerne. Kommuner og regioner skal i fællesskab afrapportere anvendelsen af midlerne.

5 sundhedsaftaler frem for 98
Evalueringen af kommunalreformen viste et behov for at styrke sundhedsaftalerne, så de i højere grad understøtter sammenhængende patientforløb af ensartet høj kvalitet. Regeringen og Danske Regioner er enige om, i samarbejde med kommunerne, at nytænke sundhedsaftalerne.

Fokus skal være på at indgå 5 sundhedsaftaler - én i hver region - frem for de nuværende 98 sundhedsaftaler, baseret på nye obligatoriske indsatsområder. Styrkelse af sundhedsaftalerne indgår også i det udspil til opfølgning på evalueringen af kommunalreformen, som regeringen har fremlagt.

IT:

Regeringen, KL og Danske Regioner er enige om en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi for sundhedsvæsenet 2013-2017, som skal bidrage til fortsat udvikling af et borgervendt, sammenhængende og effektivt sundhedsvæsen. Der er enighed om, at der skal sikres øget synlighed om fremdrift og resultater med afsæt i en mere effektiv tværgående prioritering og opfølgning på baggrund af klare indikatorer og mål for fuld anvendelse og effekt af it-systemer i regioner, kommuner og stat.

Opfølgning på strategien forankres i Den Nationale Bestyrelse for sundheds-it. Udgifter til realisering af aftalte initiativer i strategien afholdes inden for eksisterende rammer. Der er enighed om at fastlægge yderligere mål for sundhedsvæsenets digitaliseringsindsats  rem mod 2017, herunder at afledte potentialer ved strategiens realisering aftales i forbindelse med økonomiaftalerne for 2015.


0:000:00