Sundhedsaktører rygende uenige om medicin-nævn

MEDICIN: Danske Regioner er på trapperne med et råd, der skal ensrette medicinforbruget og sænke medicinudgifterne på hospitalerne. Lægeforeningen jubler, mens patientforeninger og Lif kritiserer.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er et glimrende initiativ. Det har længe været meget svært at forstå, hvorfor der er så stor forskel i brugen af lægemidler på tværs af regioner og hospitaler.

Yves Sales
Næstformand, Lægeforeningen
Fakta

Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS)

  • To repræsentanter for hver af de fem regioner
  • En repræsentant fra Danske Regioner
  • En repræsentant fra Amgros
  • En repræsentant fra Sundhedsstyrelsen
  • En repræsentant fra Institut for Rationel Farmakoterapi
  • En repræsentant udpeget af Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi

Opgave:  
RADS' hovedopgave er at udarbejde fælles nationale rekommandationslister og behandlingsvejledninger for de dyre sygehuslægemidler, herunder fastlægge, hvilke patientgrupper og på hvilke indikationer der skal behandles med de omhandlede lægemidler med henblik på at sikre en rationel og ensartet brug af lægemidlerne i hele landet.

RADS beslutter, inden for hvilke indsatsområder der skal udarbejdes fælles rekommandationslister og behandlingsvejledninger.

RADS nedsætter løbende fagudvalg, som får til opgave at skabe konsensus om lægemiddelvalg gennem udarbejdelse af indstillinger til rekommandationslister og behandlingsvejledninger for valg af de dyre sygehuslægemidler.


Kilde: Danske Regioner

Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS). Det er navnet på et kommende, men allerede omstridt organ, som Danske Regioner nedsætter med repræsentanter fra regionerne, lægelige fagfolk og Sundhedsstyrelsen.

Ifølge et notat fra regionerne skal rådet sikre en mere ensartet brug af medicin til identiske patienter på tværs af regioner og hospitaler. Det skal ske ved, at medlemmerne i rådet ved hjælp af faglige underudvalg laver en liste over, hvilke lægemidler lægerne skal bruge. Ifølge Altingets oplysninger vil listen blive lavet for de 100 dyreste lægemidler.

I notatet står der, at lægerne trods rekommandationslisterne stadig må give patienterne medicin, der ikke står på listerne.

0:000:00